Economia 25/07/2012

La Comissió Europea aprova l'esquema de sanejament de la banca espanyola

Almunia defensa que amb aquest full de ruta el sistema financer "es reconstruirà sobre bases més sanes" i s'encararà bé el creixement d'Espanya en el futur

Efe
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) ha aprovat aquest dimecres l'esquema de recapitalització per a la banca espanyola, en considerar que s'ajusta a la normativa comunitària, segons fa constar en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta de l'últim requisit per posar en marxa el rescat de fins a 100.000 milions d'euros a les entitats amb problemes i sanejar el sistema bancari a Espanya.

L'executiu comunitari ha donat llum verda fins a finals d'aquest any al pla per utilitzar el Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB) per fer arribar el capital a aquestes entitats.

La CE considera que l'esquema respecta la normativa comunitària de competència, ja que el seu abast és limitat en el temps i persegueix un objectiu concret, alhora que inclou incentius de sortida del mercat per a les entitats que es demostri que no podran ser solvents per si soles.

L'esquema oferirà ajuda estatal per cobrir les necessitats més grans de capital a curt termini dels bancs, que seran definides per les proves de resistència que s'estan duent a terme en aquests moments, tal com estableix el memoràndum signat entre Espanya i els seus socis europeus.

A més, servirà com a "tallafocs" per als bancs davant les necessitats urgents de capital d'alguns bancs que "es materialitzin abans que els tests de resistència estiguin completats", ha indicat l'executiu comunitari.

El vicepresident de la CE i responsable de Competència, Joaquín Almunia, ha defensat que aquest esquema suposa "la primera pedra de toc" per complir el recentment acordat memoràndum d'enteniment.

Sota aquest programa, el sector financer espanyol "es reconstruirà sobre bases més sanes", la qual cosa, al seu judici, és "una condició prèvia fonamental per al creixement sostenible a Espanya".

L'esquema estableix les condicions sota les quals el FROB reforçarà els recursos d'aquelles institucions que augurin cobrir les seves necessitats de capital amb recursos privats a mitjà termini, però que necessitin ajuda estatal durant un període intermedi.

Els bancs que es beneficiïn d'una injecció de capital hauran de presentar un pla de reestructuració detallant com tenen previst redreçar la seva viabilitat a llarg termini, ja sense ajuda estatal.

stats