Economia 21/04/2021

La compra d'habitatges de nova construcció es recupera i supera les xifres prepandèmia

La venda de pisos usats és un 10% inferior a fa un any

2 min
Imatge d'arxiu d'una promoció de pisos en venda a Sabadell

BarcelonaLa pandèmia ha canviat el mercat de l'habitatge a Catalunya, amb dues tendències diferenciades. Mentre que la venda d'habitatges de nova construcció torna a créixer i ja supera els nivells previs a l'esclat del covid-19, el mercat de pisos de segona mà continua en clar descens, segons mostren les xifres publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, durant el mes de febrer es van vendre a Catalunya 1.183 habitatges de nova construcció, el nivell més alt des que es va iniciar la pandèmia i un 1,8% més que el febrer de l'any passat, quan es van vendre 1.162 pisos nous. En canvi, durant el mes de febrer es van vendre a Catalunya 5.177 habitatges usats, un 10% menys que un any enrere, quan hi va haver 5.761 transaccions d'aquest tipus.

Malgrat que l'habitatge de nova construcció guanya pes en el mercat català, el cert es que la compra d'habitatge —sumant pisos nous i de segona mà— continua caient, tot i moderar el descens respecte als mesos anteriors. Així, en total durant el mes de febrer es van vendre a Catalunya 6.460 habitatges, una xifra que és un 6,7% inferior als 6.923 habitatges que es van vendre el febrer de l'any passat. Amb tot, les xifres de febrer superen les del primer mes de l'any, quan a Catalunya es van vendre en total 6.356 habitatges.

Descens del 4,3% a l'Estat

Durant el mes de febrer, en el conjunt de l'Estat es van vendre 43.185 habitatges, un 4,3% menys que el febrer de l'any passat. Un descens més moderat que a Catalunya, malgrat que es produeix el mateix fenomen: mentre que creix la venda d'habitatge de nova construcció, continua caient la venda de pisos usats. A tot Espanya, la venda d'habitatge usat va baixar un 8,1%, amb un total de 33.055 operacions, mentre que la compra d'habitatge nou es va disparar un 11,1%, fins a les 10.130 operacions, la xifra més alta des del juliol del 2014.

En el mercat total de l'habitatge a l'Estat, Catalunya es va situar al febrer entre les comunitats amb un descens mes elevat de les vendes, del 6,7%. No obstant, hi va haver comunitats amb descensos superiors, com les Canàries (-16,2%), les Balears (-15,9%), l'Aragó (-13,5%) i el País Valencià (-12,8%). En l'extrem contrari es van situar la Rioja, amb un creixement del 13,7%, el País Basc (+10,9%) i Astúries (+12%).

stats