La compravenda d'habitatge registra el 2020 la pitjor caiguda des de la crisi del totxo

A Catalunya s'han signat 65.064 operacions, un 19,7% menys que l'any anterior

2 min
web-Compravenda habitatges

BarcelonaL'any de la pandèmia ha acabat d'esfondrar la remuntada imparable que el sector immobiliari havia començat set anys enrere. La compravenda d'habitatge a Catalunya havia aconseguit el 2013 girar full després de la crisi financera i començar una ratxa de creixement que seria de doble dígit dos anys més tard. Però després dels primers símptomes de frenada i de registrar el 2019 la primera caiguda en anys del nombre de compravendes, el 2020 la xifra es va desplomar un 19,7%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Catalunya van tancar-se l'any passat 65.064 operacions de compravenda d'habitatge, una xifra que en termes absoluts retrocedeix als nivells del 2016 i que, en percentatge, només troba una davallada pitjor el 2009, quan el mateix indicador va caure un 26,4%. És a dir, que cal remuntar-se als anys de la crisi del totxo per trobar una caiguda d'aquestes magnituds.

Segons les dades que publica l'Institut Nacional d'Estadística aquest dilluns, basades en la informació de transmissió de drets de la propietat, la tendència és la mateixa en totes les demarcacions catalanes, encara que no per a totes és igual de significativa. D'una banda, perquè les prop de 12.000 operacions menys que es van tancar a Barcelona suposen una caiguda superior a la mitjana catalana (-21,6%); de l'altra, perquè les reduccions registrades a Girona (-13%) i Tarragona (-19%) són les primeres en diversos anys: nou en el cas de la primera i cinc en el cas de la segona. A Lleida, que registra el nombre de compravendes més baix, les operacions cauen un 12%.

De fet, totes les autonomies espanyoles registren taxes negatives, però el Principat es col·loca entre aquelles amb les caigudes més pronunciades. Hi ha, això sí, cinc territoris on la davallada és superior: les Illes Balears, el País Valencià, les Canàries, Madrid, i Navarra. La taxa de decreixement és millor al conjunt de l'Estat, però també retorna als nivells de la crisi anterior: l'any de la pandèmia van registrar-se 415.748 operacions de compravenda d'habitatge a Espanya, un 17,7% menys que el 2019.

L'efecte del confinament

L'organisme estadístic atribueix aquesta situació a la crisi sanitària provocada pel covid-19, que, segons explica, "va provocar que l'evolució de les compravendes d'habitatge fossin diferents en els diversos períodes de l'any". Destaca, per exemple, que durant els mesos de confinament l'atenció al públic dels registres de la propietat es va fer només per correu electrònic o telèfon. Això, afegeix, "va produir una disminució important de les compravendes d'habitatge" i va presentar "la taxa més baixa al mes de maig del 2020 (-53,7%)". Els mesos posteriors, expliquen, es va observar "una progressiva recuperació" en el nombre de compravendes.

Així ho corroboren, de fet, les dades del mes de desembre. A Catalunya, en aquest cas, les més de 5.600 operacions de compravenda suposen un 6,4% més que el mateix mes del 2019. A Espanya, la taxa de creixement és del 3,7%. Hi ha només sis comunitats amb registres pitjors en comparació amb un any enrere, i n'hi ha quatre amb increments anuals d'entre el 24% i el 28%.

Tres preguntes a Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona

  • Com rep el mercat aquesta caiguda d’operacions?

No està tan malament per ser un any de pandèmia. Malgrat la caiguda, el desembre va ser el millor des del 2007. Malgrat el covid-19, ha anat millor que en els pitjors moments de la crisi anterior. Pensava que la crisi del covid-19 podia haver fet més mal.

  • Per què a Catalunya el descens és superior que a Espanya?

Pel pes de Barcelona. A Catalunya en general ha anat relativament bé, però les grans ciutats han estat més castigades.

  • Com veu el mercat immobiliari els pròxims mesos?

Les dades permeten ser una mica optimistes. El mercat s’ha mostrat molt resilient, sobretot si es té en compte que es va perdre l’activitat durant tres mesos i s’ha perdut el comprador estranger. Les dades de novembre i desembre són bones i al gener i febrer es manté l’activitat.

stats