Economia 03/08/2020

La pandèmia frena l'escalada de l'habitatge

Els preus de venda i de lloguer baixen a Barcelona

Xavier Grau Del Cerro
2 min
UNA CARTERA LLASTADA PELS ACTIUS TÒXICS
 L'esclat de la bombolla immobiliària, a finals del 2007, va iniciar una successió de fallides d'empreses constructores i immobiliàries que van engreixar les carteres dels bancs i caixes espanyols amb crèdits impagats i pisos amb un valor de mercat molt inferior al de taxació.

BarcelonaLa pandèmia ha aturat el creixement dels preus de l'habitatge, tant de compra com de lloguer, a Catalunya i concretament a la ciutat de Barcelona, que des de l'inici de la recuperació després de la crisi financera experimentava una escalada continuada dels preus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les estadístiques oficials mostren un descens del nombre d'operacions de compravenda d'habitatge –amb uns descens del 47,9% segons l'INE– i també una caiguda del nombre d'hipoteques –quasi un 30%– concedides pels bancs, que és el sistema més habitual per finançar la compra d'un pis.

Diversos informes demostren que la debilitat del mercat ha fet caure els preus. L'últim l'ha publicat Idealista aquest dilluns. Segons aquest portal, el preu de l'habitatge de segona mà a Barcelona al juliol va baixar un 3,1% respecte al mateix mes de l'any passat i es va situar en 4.084 euros el metre quadrat de mitjana. A la província de Barcelona el descens va ser més pronunciat, del 3,8%. I encara va baixar més al conjunt de Catalunya, un descens del 6,5% que deixa el preu de mitjana en 2.125 euros el metre quadrat. Per demarcacions, el descens més important s'ha produït a Tarragona (-8%), seguida de Lleida (-6,5%), Barcelona (-3,8%) i Girona (-2,8%).

En el conjunt de l'Estat, el preu mitjà de l'habitatge de segona mà se situa, segons el portal, en 1.677 euros el metre quadrat, una xifra un 3,5% inferior al juliol de l'any passat.

En el cas del lloguer, les estadístiques oficials només arriben al primer trimestre, quan la pandèmia encara no havia afectat amb força l'economia, i encara reflecteixen un increment del preu (3,8% en el cas de Barcelona). Però altres estudis mostren que després del confinament els preus han girat a la baixa. És el cas de l'índex de lloguer internacional de Housing Anywhere, que mostra un descens dels preus del lloguer a moltes ciutats europees. En el cas de Barcelona, segons aquest estudi els preus del lloguer han baixat el segon trimestre un 1,1% respecte del trimestre anterior, i ara se situen al nivell del juliol de l'any passat, cosa que trenca la corba d'augment continuat.

Menys visats

Un altre indicador que mostra el debilitament del mercat de l'habitatge és el nombre de permisos d'obra nova. Segons les dades fetes públiques aquest dilluns, les sol·licituds per construir habitatges a Espanya van repuntar al maig un 48% respecte a l'abril, quan l'activitat es va aturar pel confinament, però en l'acumulat dels cinc primers mesos de l'any es va registrar un descens del 28% respecte al mateix període de l'any anterior. A Catalunya, segons les dades del Col·legi d'Arquitectes, que abasten tot el primer semestre, la superfície visada per a habitatge ha caigut un 16,7% respecte al primer semestre de l'any passat.

stats