Economia 14/04/2020

Moratòria d'impostos per a pimes i autònoms fins al 20 de maig

L'executiu de Sánchez també acordat augmentar el sostre de despesa del ministeri de Transports

Mireia Esteve
3 min
PROFESSIONALS TITULATS  Una imatge d'un despatx d'arquitectes, un dels col·lectius afectats per la pujada de l'IRPF.

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat aquest dimarts en el consell de ministres l'ampliació del termini del pagament d'impostos per part de pimes i autònoms. La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ja va avançar divendres passat aquesta mesura, que els impostos que s'havien de presentar abans del 20 d'abril s'ajornin un mes, fins al 20 de maig. La setmana que ve acabava el termini per presentar la liquidació de l'IVA del primer trimestre i també els pagaments fraccionats de l'IRPF i de l'impost de societats. El termini per a les domiciliacions serà fins al 15 de maig –ara estava previst fins al 15 d'abril.

Segons ha explicat Montero en roda de premsa després del consell de ministres, a la mesura s'hi podran acollir les empreses i autònoms que facturin fins a 600.000 euros anuals –el 95% del total, ha dit–, cosa que es tradueix, ha explicat, en 3,4 milions de contribuents que havien de presentar la declaració tributària aquest mes d'abril. La moratòria, segons la ministra, tindrà un impacte de 3.558 milions d'euros en la liquiditat d'aquests col·lectius. A més, Montero també ha explicat que l'Estat ja ha avalat 48.542 operacions a través de la línia de crèdit ICO per un import de 4.739 milions d'euros, dels quals 3.625 milions corresponen a pimes i autònoms.

La mesura aprovada aquest dimarts se suma a les que ja va aprovar l'executiu espanyol a finals de març després de crítiques per part dels autònoms que demanaven més mesures per fer front a la crisi econòmica. Així, la Moncloa va ajornar sis mesos les quotes de la Seguretat Social per als mesos de maig, juny i juliol. De tota manera, el govern espanyol no va perdonar, per exemple, el pagament de la quota dels autònoms durant els mesos que no puguin facturar per les restriccions de la crisi sanitària, sinó que el que va fer va ser donar més temps per pagar-la. De cara als pròxims dies, Montero també ha explicat que preveuen aprovar que els autònoms que tributen per mòduls passin a fer-ho per estimació directa.

780.000 autònoms cobraran l'ajuda per cessament d'activitat

Aquest dimarts Montero també ha actualitzat dades sobre l'impacte que ja han tingut les mesures econòmiques que va adoptar el govern fa dues setmanes. Així, ha explicat, per exemple, que un total de 931.000 autònoms han demanat la prestació a la Seguretat Social pel cessament o descens d'activitat, dels quals 780.000 ja han rebut el vistiplau i la ministra ha assegurat que aquest divendres rebran l'ajuda. A més, Montero també ha explicat que un total de 63.676 empreses –que afecten 807.000 treballadors– s'han acollit a l'ajornament de les quotes socials. També ho han fet 28.619 autònoms. Finalment, la ministra ha detallat que un total de 396.614 autònoms i empreses amb treballadors afectats per un ERTO han quedat exonerats d'abonar cotitzacions socials a la Seguretat Social.

D'altra banda, l'executiu espanyol també ha aprovat un augment del sostre de despesa del ministeri de Transports perquè pugui fer front a les ajudes al lloguer d'habitatge aprovades per a les persones que tenen dificultats per pagar la renda arran de la crisi del coronavirus. Aquest dilluns el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ja ho va avançar en roda de premsa. Aquesta mesura, segons Ábalos, beneficiarà unes 450.000 persones i es vehicularà a través del pla estatal de l'habitatge, que gestionen les comunitats autònomes i els ajuntaments. En total, Montero ha explicat que preveuen atorgar 1.200 milions d'euros en aquest tipus de préstecs.

L'ATA celebra la mesura, però lamenta que arribi "tard i amb improvisació"

L'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) ha celebrat la moratòria d'impostos a autònoms i pimes fins al 20 de maig, però ha retret al govern espanyol que ho hagi aprovat quan només falta un dia perquè finalitzi el termini de domiciliació del pagament d'aquests tributs (IVA, IRPF i Impost de societats). "Benvinguda sigui la moratòria de les obligacions tributàries del primer trimestre per a molts autònoms i pimes. Però el govern torna a reaccionar tard i amb improvisació", ha lamentat el president d'ATA, Lorenzo Amor. De fet, l'entitat aposta per endarrerir aquest termini al 20 de juliol, demana reduir el criteri per accedir a la prestació a una caiguda del 40% de facturació i alerta que 1,5 milions d'autònoms "estan fora de tota ajuda".

stats