Economia 31/03/2020

Sánchez rectifica amb noves mesures per a autònoms i famílies

El govern ajorna cotitzacions de la Seguretat Social, prorroga lloguers i blinda els subministraments

Laia Forès / Mariona Ferrer Fornells
3 min
Sánchez rectifica amb noves mesures per a autònoms i famílies

MadridEl primer dia de tancament total de les activitats no essencials el govern de Sánchez va donar noves respostes per pal·liar la crisi del coronavirus. L’executiu espanyol va aprovar ahir un decret amb 50 mesures adreçades sobretot a les persones que s’han quedat temporalment sense feina, però també a empreses i autònoms. Tot i el malestar d’alguns sectors, el govern central intenta aprofundir en la protecció dels treballadors i el teixit productiu del país en un context inèdit: l’estat d’alarma i la suspensió de gran part de l’activitat productiva fins al 9 d’abril.

Autònoms i pimes

Ajornament de sis mesos de les quotes de la Seguretat Social

Després de les crítiques que ha rebut l’executiu de Pedro Sánchez per part del col·lectiu dels autònoms -un dels més damnificats per la crisi del coronavirus-, el consell de ministres va aprovar un ajornament de sis mesos de les quotes de la Seguretat Social, sense recàrrecs ni interessos, per als mesos de maig, juny i juliol. Per tant, a banda de la del mes de març, que ja van pagar ahir, hauran d’abonar la quota d’abril. De la moratòria també se’n beneficiaran les empreses (excepte les que hagin aplicat un expedient temporal de regulació d’ocupació), tot i que per a elles la moratòria serà per als mesos d’abril, maig i juny.

El govern espanyol, però, no perdona el pagament de la quota dels autònoms durant els mesos que no puguin facturar per les restriccions imposades pel covid-19, sinó que es limita a donar més temps per pagar-la. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va rebutjar les crítiques del col·lectiu: “Hem atès les reivindicacions de manera especial”.

Pel que fa a les quotes del mes d’abril, els autònoms i les empreses podran sol·licitar-ne l’ajornament, però en aquest cas caldrà pagar un interès reduït del 0,5%, un percentatge que, segons destaca l’executiu, és set vegades inferior al que normalment s’estableix. Només les empreses o autònoms afectats per la situació provocada pel coronavirus podran demanar aquesta ajuda.

Col·lectius vulnerables

Prohibit tallar subministraments d’aigua, llum i gas a totes les llars

L’executiu ja va prohibir el tall dels subministraments d’aigua, llum i gas a les famílies vulnerables i ara estén la mesura a totes les llars. A més, s’amplia el bo social elèctric: s’hi podran acollir excepcionalment les persones que s’hagin vist afectades per mesures de regulació d’ocupació o, en el cas dels autònoms, hagin cessat la seva activitat o reduït els ingressos en més d’un 75%.

Pel que fa a les hipoteques, el govern amplia d’un a tres mesos la moratòria per a les famílies vulnerables que va anunciar al principi de l’estat d’alarma. També se’n podran beneficiar els autònoms i qualsevol treballador que s’hagi vist afectat per la situació derivada de l’estat d’alarma. D’altra banda, estableix la possibilitat d’una moratòria en els crèdits i préstecs no hipotecaris per a les persones en situació vulnerable, com ara els crèdits al consum.

El govern de Sánchez també estén els supòsits en què es poden rescatar les aportacions fetes a plans de pensions. Podran accedir-hi les persones afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació i els autònoms que hagin cessat la seva activitat per la crisi del coronavirus.

Pla per al lloguer

Pròrroga de mig any als contractes i crèdits als inquilins

Per fer front als lloguers en un context difícil, l’Estat impulsarà un pla per facilitar-ne el pagament a les famílies afectades pel covid-19 que no puguin assumir-lo. Iglesias va confirmar una moratòria de sis mesos per als desnonaments i una pròrroga també de mig any dels contractes que vencin durant l’estat d’alarma. “Això vol dir que els lloguers no podran pujar de preu durant aquests mesos”, va subratllar el ministre. La pròrroga s’aplicarà a tots els contractes que s’acabin des d’ara i fins d’aquí tres mesos i no es podran canviar les condicions del lloguer.

Així, el govern central no ha optat per perdonar el pagament del lloguer -perquè afectaria els propietaris particulars-, sinó per oferir microcrèdits amb interès zero al llogater, sempre que es tracti d’habitatges en mans de petits propietaris. Els crèdits es podran tornar en un termini de sis anys, prorrogables a quatre anys més. En canvi, si els pisos són de grans propietaris, com fons d’inversió o bancs, s’oferiran als llogaters quitances de fins al 50% del deute o una reestructuració d’aquest deute de dos o tres anys.

Les famílies més vulnerables que no puguin costejar els crèdits concedits per pagar el lloguer rebran ajudes directes d’un màxim de 900 euros al mes. L’ajuda correspondrà al 100% del préstec. Per a aquestes mateixes llars amb més problemes econòmics es podrien aprovar nous subsidis de fins a 200 euros al mes per pagar les despeses de comunitat i dels subministraments.

Altres mesures

Víctimes de la violència masclista en hotels durant l’estat d’alarma

En matèria de violència masclista, es reforçaran tots els serveis i s’incorporarà la possibilitat de destinar hotels i altres allotjaments turístics a les víctimes, segons va anunciar la ministra portaveu, María Jesús Montero. Finalment, el decret inclou també la suspensió, mentre duri l’estat d’alarma, de la publicitat de les apostes i el joc digital.

Transport públic gratuït a Barcelona


Mentre duri l’aturada total de l’activitat, el transport públic serà gratuït a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Barcelona va aprovar ahir suspendre temporalment el pagament de les tarifes del transport públic fins al 9 d’abril. L’organisme va destacar que, d’aquesta manera, la xarxa de transport es posa a disposició de les persones dedicades als serveis essencials i autoritzades a desplaçar-se tot i l’estat d’alarma. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja havia instat ahir al matí en una roda de premsa a la gratuïtat del transport que depèn de l’ATM.

stats