Economia 26/05/2020

L'Estat injectarà 30.500 M€ a la Seguretat Social per mitigar el dèficit pel coronavirus

El govern espanyol destinarà dos crèdits a compensar la despesa per pagar les prestacions

Paula Solanas Alfaro
2 min
La ministra portaveu del govern espanyol i titular d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

BarcelonaPagaments dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), ajornaments a les quotes dels autònoms i alguns impostos... L'Estat injectarà 30.500 milions d'euros a la Seguretat Social per pagar la factura extra de prestacions que ha generat la pandèmia del covid-19. Així ho ha anunciat aquest dimarts la ministra portaveu i d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha explicat que es destinaran dos crèdits a la Seguretat Social per fer front a aquesta despesa a través d'un decret llei que inclou noves mesures econòmiques.

El primer crèdit, de 14.000 milions d'euros, es destinarà a suavitzar la caiguda d'ingressos de les arques públiques. L'altre tram serà de 16.500 milions sense interessos a la Tresoreria General de la Seguretat Social i es farà servir fonamentalment per cobrir el pagament dels ERTO. A l'abril el govern espanyol ja havia aprovat un primer préstec de 13.830 milions d'euros per donar marge al pagament de les pensions.

"És evident que els ingressos es veuran disminuïts", ha admès Montero, que ha insistit que aquesta despesa extra s'ha destinat a protegir els més vulnerables i el teixit econòmic del país. Precisament, el decret d'avui ampliarà de tres a quatre mesos els retards que pimes i autònoms poden aplicar al pagament d'impostos. La portaveu del govern ha recordat que fins ara s'han registrat més d'un milió d'ajornaments que han beneficiat més de 300.000 autònoms.

D'altra banda, Montero també ha anunciat un reconeixement per als treballadors sanitaris que han estat a la primera línia de la lluita contra el covid-19. A aquells que hagin patit la malaltia se'ls reconeixeran les prestacions i es considerarà un accident de treball "a tots els efectes". També en el cas del personal hospitalari que ha mort arran de la crisi, sempre que sigui en els cinc anys posteriors al contagi.

Missió: salvar la temporada turística

El govern espanyol ha deixat clar durant la compareixença que salvar la temporada turística és l'objectiu clar de l'estiu. La ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, ha anunciat que convocarà una conferència sectorial aquest divendres per analitzar noves propostes per ressuscitar aquesta indústria del xoc del coronavirus. "La temporada d'estiu pot ser un element per reactivar l'economia i l'ocupació", ha dit Maroto.

stats