ECONOMIA
Economia 02/03/2012

Rajoy desafia la UE i fixa l'objectiu de dèficit per al 2012 en el 5,8%, per sobre del 4,4% exigit

El president espanyol preveu un dèficit del 3% per al 2013, que sí que s'ajusta al Pacte d'Estabilitat, i diu que la decisió "està dins la normativa"

Ara
2 min
Mariano Rajoy

Barcelona/MadridEl govern espanyol ha fixat l'objectiu de dèficit per al 2012 al 5,8% del PIB, per damunt del 4,4% fixat per la UE. Per a l'administració central la retallada és del 4%; per a les comunitats autònomes, de l'1,5%, i per als ajuntaments, del 0,3%. Espanya se salta, per tant, els límits establerts per la UE per a aquest any. L'objectiu està recollit en el quadre macroeconòmic que ha aprovat aquest divendres el consell de ministres. La xifra l'ha avançat Mariano Rajoy mateix des de Brussel·les, en la clausura de la cimera de caps d'estat i de govern que ha servit, justament, per signar el nou pacte per a la disciplina fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern espanyol ja havia assegurat que li seria difícil complir amb l'objectiu marcat per la Comissió Europea. Encara que a la cimera de la UE el president espanyol no ha aconseguit una flexibilització del dèficit, Rajoy ha desafiat els líders europeus i ha acabat presentant un percentatge més realista, a l'espera d'un canvi d'actitud en les properes setmanes i mesos a la UE.

Paral·lelament, Rajoy ha anunciat que el dèficit per al 2013 serà del 3%, que sí que s'ajusta al Pacte d'Estabilitat. És per això que el president espanyol argumenta que la decisió del seu govern és "sensata" i "està dins la normativa".

A la cimera, segons ha recalcat Rajoy, no s'ha debatut de manera oficial una flexibilització del dèficit per a Espanya. L'objectiu fixat per Brussel·les del 4,4% exigiria una retallada de 40.000 milions d'euros. En roda de premsa, el president espanyol ha insistit que la situació econòmica espanyola "no és bona" i que les dades de l'atur d'aquest divendres ho confirmen.

El sostre de despesa disponible (el que es pot gastar l'administració) aquest any serà de 116.000 milions d'euros, un 4,7% menys que l'any passat. Ho ha anunciat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, des de la Moncloa, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. També ha anunciat una retallada del 12,5% de la despesa dels ministeris.

stats