Economia 29/11/2018

Més supervisió i més sancions

El Congrés acusa el Banc d’Espanya de no fer prou per prevenir la crisi i demana millorar el control

Laia Forès
3 min
El nou governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, durant la seva presa de possessió .

MadridLa crisi financera es va gestar amb el govern socialista de Rodríguez Zapatero i va explotar amb el govern de Mariano Rajoy. Potser perquè ni el PP ni el PSOE van saber prevenir i detectar els greus problemes que acumulaven els bancs, els dos partits han evitat la reprimenda del Congrés. La comissió parlamentària que ha investigat durant gairebé un any i mig la crisi financera que va portar Espanya a demanar un rescat bancari va votar ahir un text de conclusions poc ambiciós que passa de puntetes a l’hora d’assenyalar culpables.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Populars i socialistes han imposat un dictamen que evita responsabilitzar de res els partits polítics i que és molt poc contundent quan es tracta d’explicar per què cap govern ni cap òrgan de supervisió va ser capaç d’evitar el col·lapse bancari i frenar la crisi. “El dictamen és tou, és light, sobretot pel que fa al diagnòstic”, assegurava ahir el diputat d’ERC Joan Capdevila. Els republicans atribueixen la manca d’ambició del dictamen de conclusions al fet que el PP i el PSOE han evitat en tot moment que s’inclogui res al text que no siguin fets provats i sentències fermes. “Això ens obliga a fer un dictamen massa generalista”, va lamentar Capdevila.

Tot va fallar

Tot i que el document, encara pendent de publicar-se amb totes les esmenes aprovades, no assenyala un clar responsable de la crisi, admet que van fallar els mecanismes de supervisió, especialment el del Banc d’Espanya, però no és l’únic. “No hi ha un únic culpable: va fallar pràcticament tot”, resumia el portaveu d’economia del PSOE al Congrés, Gonzalo Palacín. “El problema és que no s’assenyala un únic culpable. Sí que es parla del supervisor, però res més. Les males pràctiques bancàries no van ser detectades malgrat que el Banc d’Espanya tenia elements per fer-ho”, va subratllar la diputada de Podem Rosa Martínez.

Els grups polítics del Congrés demanen una millora de la supervisió bancària per evitar futures crisis i un mecanisme de sancions tant per als gestors de les entitats financeres com per als organismes supervisors. L’informe també reclama que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) tingui instruments sancionadors i d’inspecció “més potents”. En el dictamen, que es votarà en sessió plenària a meitats de desembre, el Congrés reclama un control més estricte de les entitats bancàries perquè no puguin comercialitzar segons quins productes a segons quins clients. “Volem més control, transparència i regulació per a determinats productes financers”, va explicar ahir el portaveu adjunt del PP al Congrés, Carlos Floriano.

L’informe, una “vergonya”

Totes les formacions que han participat en la comissió d’investigació van votar favorablement al text a excepció de Podem, que es va abstenir, i Ciutadans, que hi va votar en contra. El partit d’Albert Rivera va assegurar que l’informe és “una vergonya” perquè obvia la responsabilitat dels partits polítics i dels seus representants als consells d’administració de les caixes d’estalvis en el col·lapse de les entitats. L’informe atribueix els problemes de les caixes a “decisions errònies” preses per “persones particulars o grups de persones, independentment de la seva professió o filiació”. El partit també es va queixar que el text no feia ni referència al cas de les targetes black.

Altres partits van acusar Cs d’haver modificat el seu vot a última hora, tres dies abans dels comicis d’Andalusia, per qüestions electoralistes. “Dimarts deien que el text era equilibrat i no van voler ni treure’n ni afegir-hi res”, van assegurar ahir fonts de la negociació.

stats