Economia 28/09/2012

El govern espanyol recorre a la 'guardiola' de les pensions

L'Estat agafarà 3.060 milions del fons de reserva de la Seguretat Social per poder pagar aquesta partida

Joan Faus
1 min
MÉS AJUSTOS 
 Els pressupostos del 2013 continuaran amb els ajustos per reduir el dèficit. A la foto, el ministre Montoro ahir  al Senat.

MadridEl govern espanyol apujarà un 1% les pensions el 2013 però per poder-ho i pagar les d'aquest any haurà d'adoptar una decisió inèdita: recórrer per primera vegada als 3.063 milions d'euros del fons de reserva de la Seguretat Social, l'anomenada guardiola de les pensions

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El que continua sent una incògnita és si es revaloritzaran al novembre, com marca la llei, les pensions d'aquest any, que també van pujar un 1%. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va evitar confirmar-ho. Actualitzar-les podria costar uns 4.000 milions tenint en compte que la inflació es va situar a l'agost en el 2,7% i segons els experts és possible que al novembre escali fins el 3% a no ser que el govern tingui èxit en el seu intent de forçar les petrolieres a abaixar el preu dels carburants.

Aquest augment de les pensions força el govern a fer marxa enrere, i no abaixarà, com havia dit, un punt el cost de les cotitzacions socials. Els pressupostos del 2013 posen l'accent en la despesa social però es veuen condicionats per l'increment del 33% de la partida per pagar els interessos del deute que es menja bona part de l'estalvi.

Podeu llegir-ho a l'Ara Premium.

stats