Finances

Criteria multiplica per nou el seu benefici per la fusió de CaixaBank i Bankia

L'absorció del banc madrileny va comportar 891 milions de beneficis extraordinaris

2 min
CriteriaCaixa és el hòlding de participades de La Caixa

BarcelonaCriteria, el hòlding de participades de La Caixa, va registrar un benefici de gairebé 1.483 milions d'euros el primer semestre del 2021. Una xifra que és gairebé nou vegades més alta respecte al mateix període de l'any passat, quan els guanys del hòlding es van quedar en 170 milions d'euros. La companyia presidida per Isidre Fainé i que és el primer accionista de CaixaBank, amb un 30% del capital, ha tret profit de la fusió d'aquesta entitat amb Bankia. Aquests resultats són els segons millors de la història de la companyia en un semestre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els resultats declarats pel hòlding de participades de La Caixa, la fusió va comportar un resultat extraordinari de 891 milions d'euros al grup. A més, la millora de la situació econòmica també va impulsar els resultats de Criteria durant el primer semestre, ja que el resultat de les seves participades sense extraordinaris va ser de 617 milions d'euros, gairebé el triple que en el mateix període de l'any passat, marcat per la pandèmia, quan tot just van arribar als 214 milions d'euros.

D'aquest resultat cal destacar els beneficis aportats per la cartera bancària, de 467 milions d'euros. Un benefici quatre cops superior al del mateix període de l'any passat. L'increment té relació directa amb el gran salt de guanys que va fer CaixaBank durant el primer semestre d'enguany després de tancar l'adquisició de Bankia. CaixaBank va tancar els primers sis mesos d'enguany amb un benefici net de 4.181 milions d'euros, quan en el mateix període de l'any anterior només havia obtingut un benefici de 205 milions. Els resultats de l'activitat financera també inclouen els beneficis de les participacions a The Bank of East Asia i el grup financer Inbursa.

A més del gran creixement dels beneficis aportats per l'activitat bancària, el resultat de les participacions industrials també va millorar. Aquesta àrea de negoci va aportar 176 milions d'euros, un 59% més que en el mateix període de l'any passat. Una millora que s'explica per un impacte de la pandèmia més baix. Les principals participacions industrials de Criteria són Naturgy (25,6%), Suez (5,8%), Cellnex (4,4%), Saba (99,5%) i Telefónica (1,3%).

Pes negatiu del totxo

Tot i la gran millora dels resultats per al negoci bancari i les participacions industrials, Criteria va patir durant el primer semestre l'impacte negatiu del sector del totxo. Els actius immobiliaris van generar unes pèrdues de 7 milions d'euros, mentre que un any enrere aquesta àrea de negoci havia aportat un benefici d'11 milions.

Durant el primer semestre de l’exercici 2021 Criteria ha reforçat la seva posició a Naturgy, i ha adquirit accions al mercat per un import de 168,8 milions d’euros, que representen un 0,80% del capital social de Naturgy. El 30 de juny del 2021 la participació de Criteria a Naturgy era del 25,59%, quan al tancament del 2020 se situava en el 24,79%, segons recull l'informe de gestió. 

stats