Economia 18/08/2019

Daimler i BMW trien Barcelona com a seu europea de la seva empresa patinets

Hive aterra a la capital catalana però els tràmits municipals endarrereixen l'inici de l'activitat

Efe
3 min
Patinets de Hive, companyia del grup FreeNow.

BarcelonaHive, l'empresa de lloguer de patinets elèctrics pertanyent al grup Free Now, conglomerat de mobilitat format per les automobilístiques alemanyes Daimler i BMW, ha triat la ciutat de Barcelona per ubicar-hi la seu europea i fer el salt al mercat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hive, fundada al desembre de l'any passat, opera actualment en deu ciutats de sis països –Portugal, Grècia, Àustria, França, Polònia i Bèlgica- i preveu iniciar les pròximes setmanes la seva activitat a la capital catalana, primera parada del seu assalt al mercat espanyol.

"Estem a l'espera que l'Ajuntament ens doni les plaques de registre dels patinets que utilitzarem", explica en una entrevista amb Efe el conseller delegat de l'empresa, Tristán Torres, que precisa que aquest tràmit està endarrerint els plans de posada en marxa del servei, previst inicialment per al mes de juliol.

L'arribada de Hive augmenta la llista d'empreses de patinets que els últims anys han posat en marxa el seu servei a Barcelona, una ciutat que ha estat pionera a l'hora de regular l'ús dels vehicles de mobilitat personal a la via pública, intentant garantir la convivència entre vianants i usuaris de patins.

Torres afirma que la seva companyia aterra a Barcelona amb un model de negoci "pioner" a Espanya, basat en la subscripció mensual, cosa que permet a l'usuari emportar-se el vehicle a casa i alhora que s'adequa completament a la normativa municipal, que impedeix estacionar flotes al carrer.

"Per 39 euros al mes, els usuaris podran emportar-se el patinet a casa. Hi ha moltes empreses a Barcelona, però cap no opera amb aquest model", subratlla el directiu, que recorda que Hive funciona en altres capitals europees mitjançant el model tradicional de lloguer per minuts.

Expansió

Després de Barcelona, l'objectiu de la companyia és ampliar el seu servei a altres ciutats espanyoles com Madrid, València, Saragossa, Màlaga o Sevilla. "A qualsevol ciutat que tingui una densitat mínima i en què l'ajuntament ens permeti operar", assenyala Torres, que precisa que l'empresa ha arribat "per quedar-se" i amb un projecte "a llarg termini".

Hive té un magatzem a Barcelona amb 1.500 patinets disponibles per al lloguer, però estan preparats per reforçar aquesta flota amb més unitats, si cal: "Si hem de llançar-ne 5.000, ho farem", apunta Torres.

L'aposta de Hive per Barcelona és doble, ja que la companyia ha decidit també establir-hi la seva seu europea. "Crec que és una ciutat espectacular per al patinet, tot i que la regulació no ho està considerant. Hi ha moltíssims usuaris de patinet i el temps permet anar-hi tot l'any", assenyala el primer executiu de Hive, que és nascut a la capital catalana.

Les oficines de la firma estan situades a l'espai de cotreball Mondays del carrer Lluís Muntadas, a prop de l'avinguda Tibidabo, tot i que pròximament es traslladaran a un altre edifici més cèntric, també del grup Mondays, a la confluència del passeig de Gràcia i l'avinguda Diagonal. En aquesta seu hi treballen actualment una vintena de persones, si bé Tristán Torres espera arribar a les 60 "com a mínim" a final d'any.

"L'important és que des d'aquí portem la part dels caps funcionals: de màrqueting, d'operacions... Des de Barcelona donem suport d'estructura i estratègia a tots els països", remarca el directiu.

Hive és l'emprersa de lloguer de patinets del grup Free Now, controlat per les empreses automobilístiques BMW i Daimler, que té el quarter general a Hamburg (Alemanya) i que integra altres empreses de mobilitat com MyTaxy.

stats