Economia 11/10/2018

La deriva borsària obliga el BBVA a vendre el negoci immobiliari

Albert Martín
2 min
La deriva borsària obliga el BBVA a vendre el negoci immobiliari

El 10 d’octubre del 2018 quedarà gravat en la història del BBVA com la data en què es va desfer de la pràctica totalitat del seu negoci immobiliari. Seguint l’estela del que han anunciat els últims mesos CaixaBank i el Sabadell, el banc blau, el segon més gran d’Espanya i també el segon de Catalunya, ha arribat a un acord amb el fons nord-americà Cerberus. L’operació s’ha culminat amb la creació d’una nova societat, Divarian, que estarà participada en un 80% per Cerberus i en un 20% pel BBVA. L’empresa inclou els actius immobiliaris i els treballadors de l’àrea.

El banc d’origen biscaí no va concretar l’import que percebrà, però sí que va avançar que l’operació serà neutral en termes de benefici i també pel que fa al consum de capital. No obstant, el 2018 es preveu que les pèrdues de les àrees immobiliàries siguin un 80% més baixes que les de l’any passat, quan va perdre 501 milions en el negoci del totxo. A partir del 2019, el BBVA espera que la contribució d’aquesta àrea als seus resultats serà irrellevant.

El BBVA negociava la venda des del 2017, i finalment l’ha acordat en un context de forta pressió de les borses perquè el tanqués. Al final de la sessió d’ahir, el BBVA era el tercer valor de l’Íbex-35 que havia generat més pèrdues des de principis d’any. Fins ara, el banc que presidirà fins al 31 de desembre Francisco González ha perdut un 22% i lidera els números vermells del sector. El Sabadell cau un 19%, el Santander un 17% i Bankia un 13%, mentre que CaixaBank guanya un 2%.

Una tendència que va a més

L’operació anunciada ahir és molt semblant a la que va tancar Servihabitat (CaixaBank) el passat mes de juny. En el seu cas, va traspassar actius per valor de 7.000 milions d’euros a una nova empresa en què participen el fons Lone Star (80%) i el mateix banc (20%). En el moment d’anunciar l’operació, el primer banc català acumulava una caiguda anual en borsa del 6%, que ha capgirat.

El Sabadell també ha engegat la venda actius improductius. En els últims mesos ha anunciat fins a tres vendes de grans paquets immobiliaris (el més gran dels quals precisament a Cerberus) i en prepara una altra. En total, ha venut immobles per un valor brut de 12.500 milions d’euros, i la seva exposició al totxo es limitarà a uns 1.600 milions.

stats