Economia 26/05/2020

La despesa en pensions de l'Estat registra la primera caiguda mensual pel coronavirus

Catalunya va començar el maig amb 10.000 pensionistes menys que l'abril

Ara
2 min
WEB-Nomina-pensions

BarcelonaLa pandèmia provocada pel covid-19 ha fet caure una altra barrera encara mai traspassada. La despesa en pensions de l'Estat al mes de maig ha caigut respecte a l'abril; es tracta de la primera vegada que les xifres confirmen una disminució intermensual de la despesa. Els més de 9.800 milions d'euros repartits entre tots els pensionistes indiquen una despesa un 0,2% inferior a la de l'abril. El ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que ha publicat les dades aquest dimarts, no esquiva les principals raons: l'elevada mortalitat de la població d'edat avançada arran del covid-19 i el tancament de les oficines de la Seguretat Social.

De fet, el recull de xifres indica que les altes de pensions en el sistema han disminuït un 32,2% respecte al maig del 2019. Tenint en compte les xifres d'aquest any fins ara, les altes de nous pensionistes han caigut un 22,1% i les baixes en el cobrament de la prestació han pujat un 17,5% al conjunt d'Espanya. Aquest escenari traslladat a Catalunya revela que al començar el maig hi havia 1.731.775 pensionistes. Són unes 10.000 persones menys que a l'abril, de les quals 6.000 eren jubilades.

Jordi Garcia, catedràtic de dret del treball a la UB, coincideix en la lectura feta pel mateix ministeri. Al seu parer, a l'equilibri mantingut fins fa poc entre defuncions i nous jubilats s'hi ha sumat tant que el coronavirus ha accentuat les morts com les possibles alteracions que suposa que l'administració no estigui a ple rendiment. Però la seva aposta és que la baixada és un fet puntual que no durarà en el temps. "No hem fet canvis normatius en els últims mesos o anys, per tant [el retrocés del 0,2% de despesa] no és una realitat", assegura.

Injecció de diners a la Seguretat Social

Tampoc té a veure amb el fet que hi hagi molta gent temporalment aturada. "Tot i que les empreses durant aquest període no hagin estat obligades a pagar les cotitzacions, s'ha fet la ficció que les ha pagat l'Estat", explica. En qualsevol cas, aquest dimarts mateix el consell de ministres ha aprovat tota una sèrie de mesures econòmiques urgents que inclouen dos crèdits per valor de 30.500 milions d'euros destinats a afrontar la pèrdua d'ingressos de la Seguretat Social.

Perquè, de la mateixa manera que les estadístiques dibuixen caigudes en la despesa i el nombre de pensionistes d'un mes a un altre, també mostren que la mensualitat que cobren de mitjana els jubilats catalans (1.180 euros) és un 2% superior a fa un any. En global, la pensió mitjana és a Catalunya de 1.047 euros.

¿Hi ha riscos, doncs, si tot això marca un precedent i la tendència en despesa comença a anar a la baixa? "Aquesta situació no es donarà", respon Garcia. "La pensió per jubilació és obligatòria, per molt que et paguin menys un jubilat no deixarà de ser jubilat, com a molt farà que algú decideixi seguir treballant més anys, però això es donarà molt poc", raona. "Els grans canvis es donarien si s'ajornés l'edat de jubilació. Si de cop s'aprovés una norma que la situés de cop dels 66 als 68 anys sí que es donaria una baixada important de cotització", conclou.

stats