Economia 19/01/2017

El preu de la llum es dispara: calcula quant pujarà el rebut a final de mes

El fred dispara la demanda elèctrica a xifres rècord i el megawatt arriba a preus màxims

Xavier Grau
3 min
comptador llum

BarcelonaEl rebut de la llum d'aquest gener serà el més elevat des de desembre del 2013, quan el preu de l'electricitat es va disparar tant que va portar el llavors ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, a canviar el sistema de càlcul i substituir les subhastes Cesur, en què es fixaven els preus majoristes a tres mesos, per un sistema de mercat majorista horari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però aquest gener s'ha tornat a disparar el preu. L'actual ministre, Álvaro Nadal, va reconèixer dimecres que els ciutadans poden acabar pagant 100 euros més a l'any.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) permet als ciutadans del mercat regulat calcular quan acabaran pagant en el rebut de la llum mitjançant un simulador.

Això ho poden fer els ciutadans que tenen contractada la tarifa regulada (PVPC) o el bo social. Són aproximadament la meitat dels consumidors (poc més de 12 milions de llars), mentre que la resta, que són en el que s'anomena mercat lliure, pagaran en funció de la tarifa i les condicions que tinguin en el contracte amb la seva comercialitzadora.

El simulador permet fer el càlcul tant als clients del PVPC sense tarifa horària i sense comptador intel·ligent com als que tenen contractades tarifes de discriminació -per exemple la nocturna- i els que tenen un comptador intel·ligent amb telelectura horària.

El càlcul depèn de les condicions de potència, lloguer de comptador i consum de cada client. Però per a una família tipus, en els 18 primers dies del gener el rebut haurà augmentat en quasi 40 euros respecte al gener de l'any passat. Es considera una llar típica la que té contractada la tarifa 2.0 (general), amb una potència contractada de 3,45 kilowatts i un consum de 700 kilowatts hora.

Aquesta seria la simulació per al mes de gener del 2017:

El preu de la llum es dispara: Calcula quant pujarà el rebut a final de mes

I aquesta seria la simulació d'un any enrere:

El preu de la llum es dispara: Calcula quant pujarà el rebut a final de mes

El càlcul té en compte tot el rebut, tant la part del consum, que és aproximadament una tercera part, com la resta d'elements que paguem amb la factura elèctrica, com ara impostos i costos del sistema.

El preu de la llum s'ha disparat aquest gener degut a un augment de la demanda -provocada per l'onada de fred- i perquè al bufar menys el vent i ploure menys la generació eòlica i hidràulica han perdut pes en favor d'altres tecnologies més cares, com el carbó i el gas.

L'augment de la demanda es reflecteix en els preus del mercat majorista. Segons l’operador energètic del mercat a Espanya i Portugal, OMIE, els preus van arribar als 92,60 €/MWh dimecres a les 21.00 h, i encara pujaran més aquest dijous, amb un pic de 95,11 €/MWh a les 20.00 h.

Sospites

Malgrat que la pujada de la llum s'atribueix a l'augment de la demanda, les associacions de consumidors no tenen clar que aquesta en sigui l'única causa. Facua va denunciar dimecres la manca de sensibilitat del govern espanyol davant l'"injustificat encariment del rebut elèctric". Per la seva banda, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va exigir ahir una investigació davant l'escalada del preu i va apuntar que al marge de l'augment de la demanda i l'encariment del petroli hi podria haver altres elements darrere "la forta pujada".

El president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, ja va anunciar al desembre, quan es va començar a disparar el preu de l'electricitat, que vigilaria i estaria molt a sobre de les pujades de preus i les seguiria atentament. De fet, a la mateixa web del simulador, Competència hi té els enllaços als quals els consumidors poden dirigir les reclamacions.

stats