INDÚSTRIA
Economia 12/04/2018

Dogi esquiva la dissolució amb un nou crèdit de 6,5 milions

La tèxtil soluciona així un forat de 5,5M€ en els seus números

Natàlia Vila
2 min
El 2017 Dogi va tornar als números vermells i va perdre 7 milions. A la imatge, instal·lacions de la planta de producció.

BarcelonaNou gir de guió a Dogi. Aquesta companyia tèxtil originària del Masnou ha esquivat una nova situació límit. Businessgate, la filial del fons d’inversió Sherpa Capital que controla l’empresa, va informar ahir la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que l’empresa ha obtingut oxigen financer per 6,5 milions d’euros per evitar la dissolució de la companyia.

De fet, la solució que ha acordat l’accionista majoritari de Dogi -que a l’octubre va traslladar el seu domicili social a Madrid- passa per una conversió de la línia de crèdit de 6,5 milions d’euros en un préstec participatiu. Segons ha explicat la companyia, aquest gir permet restituir el patrimoni net a efectes mercantils i reafirma el compromís de Sherpa amb el grup perquè l’import d’aquest préstec és més alt del que necessita, en realitat, per recapitalitzar correctament la companyia.

Aquest nou capítol de Dogi comença després que una auditoria externa independent detectés un deteriorament de les participacions que va fer aflorar un forat de gairebé 5,5 milions d’euros. Aquesta pèrdua no recurrent al compte de resultats passava perquè els seus fons propis havien quedat per sota de la meitat del seu capital social. Si s’hagués mantingut, aquesta circumstància hauria situat Dogi “en una causa tècnica de dissolució”, segons va admetre ahir la mateixa companyia.

“La llei mercantil obliga a solucionar aquests desequilibris”, explica Marc Ribes, expert en finances i conseller delegat de Blackbird Broker, que afegeix que, generalment, “o bé es fa una apliació de capital o bé es va a la dissolució”. “Aquest grup, però, ha optat per una altra modalitat: el préstec participatiu”, afegeix. Ribes explica que la reconversió implica transformar el deute: “El deute passa a ser part dels recursos propis i el creditor passa a ser soci, perquè el préstec es converteix en participacions de l’entitat”, aclareix Ribes, que apunta que la situació tant pot ser puntual com amagar un problema estructural.

Retorn als números vermells

El 2017 Dogi va augmentar la facturació, però va tornar a les pèrdues. La companyia tèxtil, que basa el seu creixement en les adquisicions, va tancar l’any amb un augment del 54% en la seva xifra de negoci (63 milions enfront dels 40 milions de l’any anterior). En canvi, tant el resultat operatiu com el resultat net van tornar als números vermells: les pèrdues van superar els 7 milions d’euros, quan l’exercici anterior havia registrat 119.000 euros de guanys. La companyia ho va atribuir, aleshores, a l’evolució del mercat de la moda.

A més, al tancament del 2017 Dogi sumava un deute financer de gairebé 24 milions d’euros, el 45% més que el 2016. Actualment, el grup treballa en un pla de reorganització i espera que suposi un impacte de 5,7 milions aquest 2018.

stats