L'economia catalana creix un 3,4%, quatre dècimes més que el conjunt espanyol

La demanda interna sosté el creixement del PIB, que també viu una revifada del consum d'estrangers

L'economia catalana va mantenir un fort creixement el primer trimestre de l'any. Va perdre una dècima respecte als últims tres mesos de l'any passat però va consolidar una pujada interanual d'un 3,4%, segons les dades publicades per l'Idescat avui. Catalunya va créixer quatre dècimes per sobre d'Espanya i un punt més que el conjunt de la Unió Europea. En còmputs trimestrals, Catalunya va créixer un 0,8% i Espanya un 0,7%.

Els motius d'aquesta fortalesa s'expliquen per la revifada de la demanda interna –amb fort impacte de les administracions públiques–, que compensa una frenada del saldo exterior. L'Idescat revela un augment significatiu del consum dels estrangers a Catalunya: en l'últim trimestre de l'any passat va patir una caiguda interanual d'un 0,5%, i en el primer del 2008 va créixer un 5%.

La demanda interna va créixer un 3,1%, quatre dècimes superior a fa un any. El consum de les llars continua liderant aquest capítol, si bé el pes de les administracions públiques creix en tenir un augment superior al de la resta de demandants (4%). La formació bruta de capital va créixer només un 2%.

Quant a l'aportació del sector exterior al creixement del PIB català, el saldo dels intercanvis amb l'estranger experimenta un increment interanual d'un 2%, resultat d'una reducció en el creixement de les exportacions totals (4,4%), que passa a ser superat pel creixement de les importacions (4,7%).

L'Idescat ha destacat que es manté una activitat "notable" en el sector de la construcció, amb un creixement interanual d'un 6,2%, i els serveis també mantenen un bon comportament, amb un augment d'un 2,8%, principalment gràcies a les activitats immobiliàries, professionals i altres (3,8%).
La indústria també manté una elevada taxa de creixement, d'un 5,2%, malgrat que és inferior a la del trimestre anterior (6,4%).

Més continguts de