Elisabet Bach (Pimec): "Amb la reforma, els autònoms han de començar a planificar el sou"

La presidenta de la secció d'autònoms de la patronal reclama que la reforma tingui en compte les qüestions fiscals

3 min

Encara no se sap gaire bé qui haurà de pagar què, però sí que els autònoms han d'agafar-se fort perquè tot apunta que venen revolts. Si més no, han de començar a planificar millor els seus comptes, mirar al detall què ingressen i què gasten i assumir (qui no ho hagi fet) que, a banda de l'activitat que facin, són empresaris. Aquests són els consells que Elisabet Bach, presidenta de la secció dels autònoms dins la patronal Pimec, dona als autònoms davant la imminent reforma del seu règim.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reforma es va situar al centre del debat després que es filtrés que la idea del govern central era que els autònoms comencessin a pagar en base als seus ingressos reals. I que ho intentaria aconseguir mitjançant un sistema que, a llarg termini, abaixaria la quota més baixa dels 200 als 90 euros però apujaria la més alta fins més enllà dels 1.000.

"Donada la reacció que hi va haver per part dels agents socials, finalment el que s'ha acabat enviant [a Brussel·les] són només aquells punts en què sí que hi havia acord", explica Bach en una entrevista a l'ARA. Això inclou un acord en la necessitat d'una reforma, que ha de ser gradual i que vagi segons ingressos reals i no per quotes mínimes, com ara. "En això no tots hi estem d'acord, però la idea del ministeri és aquesta", matisa aquesta economista.

I encara que la proposta dels trams mai hagi arribat a passar d'esborrany, Bach sosté que els autònoms ja tenen deures. Per exemple, diu, cal fixar-se un sou equiparable al que creguin que guanyarien si treballessin per a un tercer. "Normalment la persona autònoma té ingressos, té despeses i el que sobra és el seu sou. Si aquest sou no el planifiquen una mica es veurà minorat", anticipa la presidenta de Pimec Autònoms. "Quan s'ha de planificar? És el que no sabem", confessa.

El que sí que tenen clar és que el plantejament base d'aquesta reforma de moment ha deixat fora reivindicacions històriques del sector. "Demanem no només parlar de la reforma laboral, sinó també d'una reforma fiscal que ens doni capacitat de deduir-nos el mateix que pot deduir-se una empresa -reclama Bach-. Ja que m'ho mesures tot i em fas pagar pels ingressos reals, deixa'm descomptar totes aquelles despeses que realment tenen a veure amb la meva activitat", manifesta.

Reivindicacions dels autònoms

Bach tampoc troba sentit al fet que quan un autònom o algú dins d'una microempresa es posa malalt s'hagi de seguir pagant la quota, o que els complexos condicionants per demanar l'atur hagin fet que durant el 2020 només 3 de cada 10 persones hi hagin tingut accés. O al fet que només després que els treballadors assalariats hagin començat a treballar des de casa massivament per culpa de la pandèmia una llei (la del teletreball) hagi reconegut que treballar a casa comporta despeses. "Els autònoms som la meitat de les empreses de Catalunya i el 10% de la força laboral -afirma Bach-, i no hi ha ningú que se'n preocupi".

Mentre comencen les negociacions on podran dir la seva, Bach té clares les seves recomanacions per als autònoms: que assumeixin que aquesta reforma s'aplicarà més tard o més d'hora "i que el seu esperit és que hi hagi aquesta obligatorietat i que hi hagi més contribució de les rendes més altes", avisa Bach. "Els convidaria a fer aquesta planificació, a fer els deures i a descomptar tot allò que es pugui descomptar", diu. En resum: que si es paga a l'Estat en base a ingressos nets, que siguin nets de veritat.

stats