Economia 18/05/2021

Escrivá assegura que dos de cada tres autònoms pagaran menys amb la reforma de cotitzacions

El ministre de Seguretat Social afirma que la pensió dels autònoms és un 70% més baixa que la dels assalariats

2 min
José Luis Escrivá en una imatge d’arxiu.

MadridEl govern espanyol negocia des de fa setmanes amb els empresaris i els sindicats una proposta per canviar el sistema de cotitzacions dels autònoms i passar a un model en el qual es cotitzi segons els ingressos reals. El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha defensat aquest dimarts la proposta que el seu departament ha posat sobre la taula, davant les crítiques d'associacions de treballadors autònoms. Segons Escrivá, amb el nou sistema dos de cada tres autònoms pagaran menys que amb el model actual. "Jo veritablement no hi veig la polèmica", ha subratllat en una entrevista a la Cope.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb el sistema actual, els autònoms paguen una quota mínima de 289 euros mensuals, independentment dels guanys, fins i tot si són inferiors al sou mínim interprofessional. Amb el canvi de model que proposa Escrivá, que entraria en vigor el 2023 però que s'aplicaria progressivament fins al 2031, els autònoms que tinguin uns rendiments nets anuals (ingressos menys despeses) de fins a 3.000 euros passaran a pagar una quota de 90 euros. "En aquest moment un autònom que guanyi 3.000 euros està pagant 289 euros al mes en cotitzacions, que és el mínim. El nou model l'alliberaria àmpliament de cotitzacions, i això afectaria dos de cada tres autònoms", ha dit el titular de Seguretat Social.

La proposta té la ferma oposició de la principal associació d'autònoms d'Espanya, ATA. El seu president, Lorenzo Amor, ha criticat l'augment de cotització que suposarà el nou sistema per als autònoms que tenen uns rendiments de 49.300 euros nets a l'any.

Escrivá, en canvi, defensa que el canvi de model suposarà que una part dels autònoms tinguin pensions més altes. El ministre ha recordat que actualment la pensió mitjana dels autònoms és un 70% inferior a la dels assalariats perquè les seves cotitzacions són molt baixes, fins i tot quan els guanys són elevats. "Les cotitzacions socials no són impostos", ha puntualitzat.

Discrepàncies amb els agents socials

El govern volia tancar aquest dilluns l'acord de la primera fase de la reforma de les pensions, que ha d'incloure l'actualització de les pensions tenint en compte l'IPC, mesures per apropar l'edat legal de jubilació a l'edat real i també el nou sistema de cotització dels autònoms. Les dificultats en les negociacions amb els agents socials en el tema dels autònoms va obligar a ajornar la reunió de dilluns per continuar negociant. Tot i les crítiques d'ATA a les quotes que proposa el ministeri, Escrivá assegura que les "discrepàncies" no són sobre el canvi de model sinó sobre el ritme d'implantació del sistema.

stats