Energia

El Suprem avala el tancament de cinc cicles combinats de gas de Naturgy

El tribunal denega la indemnització que reclamava l'energètica

2 min
Seu de Naturgy a Madrid.

BarcelonaLa sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha autoritzat el tancament temporal de cinc plantes de generació elèctrica de cicle combinat de gas de Naturgy, tal com va demanar la companyia l'any 2017. Són els cicles combinats de Palos de la Frontera 1 i 3, Cartagena 2 i 3 i Sagunt 3. Actualment, aquestes instal·lacions estaven sense funcionar a l'espera de la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El tribunal estima parcialment el recurs de Naturgy contra la desestimació per silenci administratiu de la sol·licitud de tancament temporal per quatre anys de les plantes esmentades. Aquesta petició es va presentar el 25 de maig del 2017 davant la direcció general de Política Energètica, primer, i al secretari d'estat d'Energia. L'empresa que presideix Francisco Reynés demanava el tancament al·legant que, a causa del baix factor de càrrega, les centrals s'havien vist afectades amb rendibilitat econòmica molt inferior a la necessària per recuperar la inversió.

El Suprem desestima la segona pretensió de l'energètica, que sol·licitava que es reconegués el seu dret de ser indemnitzada pels danys i perjudicis patits a conseqüència de mantenir a disposició del sistema elèctric les cinc centrals, en el període comprès entre la data en què l'administració va haver de respondre a la seva sol·licitud de tancament (25 de maig del 2018) fins al moment d'obtenir una sentència ferma. Naturgy assenyalava que l'import de la indemnització s'hauria de fixar en execució de sentència, un cop coneguda la data en què pot tancar les centrals.

Justificació dels danys

El Suprem argumenta que Naturgy no va acompanyar la demanda de cap document que justifiqués la procedència de la indemnització que reclama, ni tampoc va fer cap referència a cap extrem relacionat amb aquesta pretensió. Els magistrats també indiquen que la companyia energètica no va proposar cap mitjà de prova sobre això, sinó que va diferir totes les coses relatives a la prova dels danys i la quantitat a la fase d'execució de la sentència.

D'altra banda, la sala diu que la prova sobre la indemnització reclamada s'havia d'haver aportat en aquest procediment judicial i no deixar-la en bloc per al moment posterior d'execució de la sentència, tal com proposava Naturgy.

stats