12/03/2013

Ercros deu 21,4 milions a la Generalitat

2 min
CADENA HUMANA CONTRA ELS ACOMIADAMENTS  Un miler de persones van participar ahir en una protesta contra els 76 acomiadaments que preveu fer Ercros.  Els manifestants van formar una cadena humana d'1,5 km de llargada davant de la planta de la companyia a Flix. A més dels treballadors, en la protesta hi van participar també els representants polítics de la localitat.

Barcelona.Ercros compta amb ajuts públics vius de la Generalitat i crèdits i pòlisses de liquiditat dels ministeris d'Indústria (IDAE) i d'Economia (ICO) per un valor global de 46,94 milions d'euros. El president de la Generalitat, Artur Mas, va criticar la setmana passada que el grup químic presentés un expedient de regulació després d'haver rebut "diners públics quan els van demanar". L'ERO suposava, en principi, el tancament de l'activitat de derivats del clor de la factoria centenària de Flix (implicava un ajust inicial de 156 persones, el 75% de la plantilla). Mas va afegir que l'Institut Català de Finances (ICF) "havia ajudat en molts moments" l'empresa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'auditoria d'Ernst & Young corresponent a l'exercici passat identifica un préstec concedit per l'ICF per un valor màxim de 21,42 milions. L'operació es va signar el desembre del 2008 amb l'objectiu de finançar l'ampliació de la producció de la fàbrica de plàstic de PVC de Vila-seca, a la petroquímica de Tarragona. Les condicions del crèdit estipulaven el retorn del capital en 10 anualitats, amb dos de carència. Això significava que el primer pagament d'amortització s'havia de produir el març del 2011 i l'últim el desembre del 2018, amb un cost de l'Euríbor més l'1,5% d'interès.

Però el maig del 2011 l'empresa que presideix Antoni Zabalza va renegociar el gruix dels seus deutes, amb un allargament dels terminis del préstec, que va guanyar un any de carència, fins al juliol del 2012. També es va allargar el pagament final fins al 2021, mentre que el tipus d'interès que cobra l'ICF va augmentar a l'Euríbor a tres mesos més un diferencial del 5%. La concessió d'aquest finançament no representa que l'empresa l'hagi desemborsat del tot, però sí que mostra un "cert compromís de l'administració catalana", van assegurar fonts del sector. D'altra banda, l'ICF també s'ha cobert les espatlles amb aquest retorn de més del 5%, van afegir les mateixes fonts.

Ercros també ha utilitzat els avantatges dels organismes del govern de Madrid. Així, disposa d'un crèdit de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia (IDAE) per a la substitució de la tecnologia de producció de clor de la fàbrica aragonesa de Sabiñánigo, amb una dotació de 17,39 milions el 31 de desembre del 2012. Addicionalment, l'empresa deu 1,09 milions per una altra inversió al centre de Vila-seca. Finalment, l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) ha concedit un límit de pòlisses de crèdit de 17,04 milions. El límit actual de línies de l'ICO, préstecs bancaris i factoring arriba als 126,8 milions.

Els problemes de l'empresa per aconseguir finançament van culminar amb la firma fa un any d'un acord amb Yorkville Advisors, pel qual aquest fons es comprometia a subscriure ampliacions de capital per un valor total de 25 milions.

Reducció de l'expedient

En tot cas, les queixes del president de la Generalitat van tenir el seu impacte, perquè divendres l'empresa es va mostrar disposada a reconsiderar part de l'expedient. D'aquesta manera, es mantindria oberta la producció de clor a Flix, cosa que suposaria una reducció de l'ajust en 50 persones. També es mantindria en actiu la fàbrica de Cartagena, que reduiria l'expedient inicial, que afectava 198 treballadors a tot el grup.

Ercros va justificar l'expedient per les pèrdues de 22,39 milions del 2012 en els negocis associats al clor. Les altres divisions van compensar en part els números vermells, que al final van arribar als 12,13 milions. Amb l'ajust, l'empresa espera millorar els resultats en 13 milions.

stats