Economia 20/09/2016

Espanya ha de retallar 5.000 milions el 2017 per complir amb Brussel·les, segons Funcas

Amb un pressupost prorrogat, el desequilibri serà del 3,6%, mig punt per sobre del que ha autoritzat la CE

Dani Sánchez Ugart
1 min
El PP i Ciutadans volien recuperar 2.800 milions no pagats en l’amnistia fiscal, però és difícil que Montoro els obtingui.

MadridSi Espanya no aconsegueix aprovar uns pressupostos per a l'any que ve per la falta de govern, el dèficit públic serà del 3,6%, segons les previsions de la fundació de les caixes d'estalvi, Funcas, publicades aquest dimarts. Això implica sobrepassar el límit acordat amb la Comissió Europea en cinc dècimes; en altres paraules, que l'Estat ha de fer una retallada addicional del voltant de 5.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Dos anys sense austeritat

L'entitat assenyala a les seves previsions que l'economia espanyola creixerà un 3,1% aquest any, una dècima més que la previsió anterior, però l'any que ve es produirà una frenada que durà el producte interior brut (PIB) a créixer un 2,3%, en línia amb les previsions anteriors. Aquestes previsions coincideixen amb les que ha publicat també avui la patronal espanyola CEOE.

La desacceleració tindrà el seu origen, bàsicament, en la frenada de la demanda interna, motivada, entre altres, per l'esgotament de l'efecte de la rebaixa de l'IRPF. També, segons Funcas, la renda de les famílies es podria veure afectada per l'eventual pujada del preu del petroli.

Tot plegat implicarà també una reducció del ritme de creació d'ocupació, que passarà del 2,6% aquest any, al 2% el que ve.

stats