Economia 26/09/2019

Els EUA i el Japó tanquen un acord comercial limitat a l'espera d'un de més ampli

Trump garanteix a Abe que no imposarà aranzels al sector automobilístic nipó

Ara
1 min
Els EUA i Japó tanquen un acord comercial limitat a l'espera d'un de més ampli

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, i el primer ministre japonès, Shinzo Abe, van signar aquest dimecres un acord comercial d'abast limitat que permet, entre altres coses, evitar el pagament d'aranzels als automòbils japonesos que s'exportin als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els dos líders van signar el compromís, que s'havia gestat a la cimera del G-7 de Biarritz celebrada fa un mes, i arriba en plena desacceleració mundial causada, segons la majoria d'experts, per la incertesa de les disputes comercials entre els Estats Units i la Xina.

En principi el tractat no inclou el sector automobilístic, però Abe va explicar que tenia la garantia de Trump que els fabricants de cotxes japonesos es mantindrien al marge de possibles tarifes duaneres als EUA. Trump va assegurar que el Japó obrirà el seu mercat exportacions per un valor de 7.000 milions de dòlars, ja que el govern de Tòquio reduirà un 90% les tarifes a productes agrícoles nord-americans. Concretament, l'administració d'Abe rebaixarà de manera gradual els aranzels a la carn de boví i porcí, al moresc, a les ametlles i nous i a algunes fruites i verdures, com el bròquil, les groselles i els nabius. A canvi, els EUA també reduiran les tarifes de productes alimentaris i agrícoles japonesos, com ara la salsa de soja, el te verd, els xiclets i algunes plantes i flors.

Segons el primer ministre japonès, l'acord "tindrà un impacte meravellós per a l'economia global", mentre que Trump va mostrar-se optimista de cara a tancar un tractat comercial "més ampli" amb el Japó "en un futur no gaire llunyà". Els dos països començaran una nova ronda de negociacions l'abril del 2020.

stats