Economia 30/07/2013

Obert un expedient sancionador a les petrolieres per pactar preus a Espanya

Competència investiga possibles pràctiques il·legals per part de Repsol, Disa, Cepsa, Meroil, Galp i BP

Efe
2 min
UNA ESTACIÓ DE SERVEI CADA 16 QUILÒMETRES
 El domini del mercat de gasolineres dels grans operadors és gairebé total. Dues companyies, Repsol i Cepsa,
 Controlen el 80% del mercat majorista i minorista i tenen el 75% dels punts de venda a l'Estat. Segons alguns experts,  això és el que provoca que els preus espanyols sense impostos siguin dels més alts d'Europa.

BarcelonaLa Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha obert dos expedients sancionadors contra les petrolieres Repsol, Cepsa, Disa, Meroil, Galp i BP per pactar preus, segons ha informat en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'obertura dels dos expedients arriba després d'haver inspeccionat les seus d'aquestes petrolieres i d'observar "indicis racionals de l'existència de conductes prohibides" per la llei de la Competència.

Entre aquestes conductes, la CNC parla de coordinació en matèria de preus, clients i condicions comercials, així com a l'intercanvi d'informació comercial sensible.

La CNC ha recordat, en el comunicat, que "ha posat de manifest en successius informes la falta de competència en el sector dels combustibles d'automoció a Espanya, després de constatar increments significatius en el preu dels carburants".

Al maig va obrir una investigació que va dur a inspeccionar les seus de Repsol, Disa, Meroil, l'Associació Espanyola d'Operadors de Productes Petroliers (AOP), BP i Cepsa. D'aquestes accions han derivat els actuals expedients que ara poden acabar en multes per "pràctiques restrictives de la competència".

El primer dels expedients afecta Repsol, Cepsa, Disa, Meroil i Galp per possibles conductes bilaterals anticompetitives, coordinació en matèria de preus, clients i condicions comercials, així com en l'intercanvi d'informació comercial sensible.

El segon estudia si Repsol, Cepsa i BP van coordinar preus amb els empresaris independents que operen a les seves respectives xarxes de distribució.

La Comissió Nacional d'Energia (CNE) ha anat apuntant darrerament als seus informes no només l'alineament de preus al sector sinó també l'anomenat 'efecte dilluns', una baixada de preus general aquest dia de la setmana que és quan la UE pren els preus de referència dels combustibles als diferents estats membres.

Aquest mateix matí, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha afirmat que els marges comercials de les petrolieres a Espanya són superiors als de la resta d'Europa i que això passa perquè hi ha poca competència.

Soria ha assenyalat que els preus dels carburants abans d'impostos a Espanya estan entre els més alts d'Europa i ha afegit que el govern espanyol ha modificat la llei del sector perquè aquests marges s'equiparessin a la resta d'Europa.

A Espanya els impostos suposen més del 50% del preu del litre de carburant. Després d'impostos, el litre de carburant està per sota de la mitjana europea.

stats