Economia 21/08/2019

Les exportacions punxen al juny

Des de principis d’any augmenten un 2% fins als 37.375 milions d’euros

Xavier Grau
2 min
Les exportacions punxen al juny

BarcelonaLes exportacions van notar al juny l’alentiment de l’economia. Després del fort repunt al maig, quan les vendes de Catalunya a l’exterior van pujar un 9%, el ritme no es va mantenir al juny i van caure un 1,1% respecte al mateix mes de l’any anterior. No obstant això, en el conjunt de l’any, malgrat que les exportacions ja no creixen als forts ritmes dels anys anteriors, han continuat pujant, un 2%, fins als 37.375 milions d’euros.

Les dades publicades dimecres pel ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme indiquen que les vendes de Catalunya a l’estranger el primer semestre assoleixen un nou rècord. Però si el 2017 en el primer semestre les exportacions van créixer un 9,5% i en el mateix període del 2018 quasi un 3%, aquest any les vendes a l’exterior el primer semestre només han augmentat un 2%.

A més, les dades publicades pel ministeri demostren que s’estan debilitant les exportacions de sectors tant importants i sensibles com el de l’automòbil. Així, segons l’informe ministerial, el sector químic va continuar liderant les exportacions catalanes. Amb 10.069 milions d’euros de vendes a l’exterior entre el gener i el juny, aquest sector representa quasi un 27% del total de les vendes a fora, amb un augment de quasi el 5% respecte al mateix període de l’any passat.

El sector dels béns d’equip continua sent el segon en exportacions catalanes, amb 6.754 milions d’euros de vendes a l’exterior el primer semestre, un 3,7% més que el mateix període de l’any passat i un pes del 17,6% sobre el total de les exportacions.

L’automòbil és el tercer sector exportador, amb una quota del 14,5% sobre el total durant el primer semestre i unes vendes de 5.412 milions d’euros. Però des de principis d’any, les exportacions d’aquest sector han caigut un 16% respecte al mateix període de l’any passat.

Més dèficit comercial

Catalunya continua liderant les exportacions espanyoles. Un 25,4% del total de les vendes de l’Estat a l’estranger el primer semestre tenen el seu origen a Catalunya, malgrat que la proporció va baixar lleugerament el mes de juny, fins al 24,5%. Tot i que des de principis d’any les exportacions han continuat creixent, el dèficit comercial de Catalunya s’amplia, degut a l’increment superior de les importacions. Entre el gener i el juny les compres de Catalunya a l’exterior van augmentar un 4,7% -mentre que les exportacions van créixer un 2%- fins als 47.553 milions. És a dir, el dèficit comercial de Catalunya superava al tancament del primer semestre els 10.600 milions d’euros, un 16% superior al mateix període de l’any passat. Al conjunt de l’Estat, al primer semestre les exportacions van augmentar menys que a Catalunya. Ho van fer un 1,47%, fins als 147.408 milions d’euros. Per la seva banda, les importacions, de 162.120 milions d’euros, van créixer només un 1,6%.

stats