FINANCES PERSONALS
Economia 06/12/2019

Fer pa a casa: més barat en preu, més costós en temps

Un pa de mig quilo fet a casa costa la meitat que si el compres en una fleca

Leandre Ibar
3 min
Fer pa a casa: més barat en preu, més costós en temps

La proliferació de fleques en els últims anys ha anat acompanyada de més interès per fer pa a casa. Què surt més a compte per a la nostra butxaca: anar al forn o coure les barres a la nostra cuina?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El pa es basa, principalment, en farina i aigua, dos ingredients molt comuns i barats. L’aigua tothom la té a l’aixeta de casa i, donades les quantitats que calen per fer un pa, té un cost de pocs cèntims. La farina, en canvi, és més cara i pot ser de diversos tipus. En principi, la farina de blat comuna costa entre mig i un euro per quilo en un supermercat qualsevol -si són de marca blanca, fins i tot menys- i és perfectament vàlida per fer pa. No obstant, depenent del pa i de qui l’hagi de menjar, se’n poden utilitzar d’altres tipus, com farina integral, sense gluten o farina de força, la més indicada per elaborar el producte, segons molts especialistes.

Els ingredients més cars són els llevats. Per exemple, un quilo de llevat fresc pot costar més de 13 euros, mentre que el preu del de forner -en pols- supera fàcilment els 60 euros per quilo. L’avantatge, però, és que les quantitats necessàries per fer pa són molt minses, normalment de pocs grams, per la qual cosa no n’encareixen gaire l’elaboració. A tall d’exemple, per fer un pa de més de mig quilo només es necessiten 3,5 grams de llevat fresc o bé 1,5 grams del de forner.

Cal tenir en compte que aquests tipus de llevat són diferents al de pols blanc que molta gent utilitza per fer pastissos o pa de pessic i que es pot comprar en sobres (la marca que més domina el mercat és Royal). Per fer pa, el llevat ha de ser biològic - és a dir, fongs-, mentre que els típics sobres per a pastissos són de llevats químics, que acostumen a ser una combinació d’un àcid (per exemple, àcid cítric) i un carbonat.

Per acabar, cal calcular el cost de coure el pa. Per elaborar aquest article s’ha considerat que el pa es cou en un forn elèctric domèstic, no pas en un forn especialitzat. No obstant, a l’hora de fer pa a casa, avui en dia hi ha l’alternativa de la panificadora elèctrica, que té l’avantatge que consumeix menys electricitat que un forn: entre 500 i 1.000 watts per hora en el cas de les panificadores i entre els 1.000 i 2.000 watts per a un forn elèctric estàndard. Això suposa que, per a un pa de mig quilo, el cost baixa entre cinc i deu cèntims si es fa amb panificadora, a causa de l’estalvi energètic, segons la tarifa elèctrica.

El cost d’aquests aparells se situa vora els 90 euros, tot i que es mouen en un ventall ampli de preus en funció de la mida i de les prestacions. En el cas més barat, se’n poden trobar per uns 40 euros, i en l’altre extrem també n’hi ha per més de 250 euros.

Més barat que a la fleca

Així doncs, entre els ingredients i l’electricitat, fer un pa de mig quilo de farina comuna pot costar aproximadament uns 80 cèntims, molt inferior al que costa normalment en una fleca, on una barra d’un quart de quilo pot costar fàcilment el mateix o més. En el cas de les de mig quilo augmenta fins als 1,95 euros.

Hi ha, però, dos elements més que cal tenir en compte: el temps i les varietats. Fer pa a casa pot ser un procés llarg i que implica embrutar la cuina i els estris, i sobretot demana unes quantes hores. En canvi, baixar al forn pot ser un tràmit de cinc minuts. A més, les fleques tenen l’avantatge d’oferir molta més varietat i pans molt més difícils d’elaborar, que per a un neòfit resultarien massa complicats de fer a casa.

stats