Economia 18/09/2013

Els sindicats temen l'acomiadament de milers d'interins

Els treballadors públics catalans anuncien protestes contra la supressió el 2014, per tercer any consecutiu, d'una paga extra

E.f / R.t.
3 min
El Govern retalla un 20% la despesa el primer trimestre

BarcelonaEls sindicats CCOO, Catac-IAC i la UGT temen que la Generalitat aprofiti la convocatòria de concursos de trasllat intern per als funcionaris administratius i tècnics per fer fora milers de treballadors interins. En una nota conjunta, argumenten que el "degoteig massiu" que pot produir-se els propers mesos amenaça els 6.600 interins que ocupen llocs de treball a l'administració catalana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El portaveu de la UGT, Xavier Casas, ha explicat que els trasllats faran que funcionaris passin a ocupar llocs de treball ocupats ara per interins i que, davant la baixa ràtio per cobrir vacants que ha fixat el Govern amb les retallades, els empleats interins es veuran al carrer.

"Poden ser molts, potser milers, els afectats, tot i que entenem que els 6.600 no es quedaran sense feina com a efecte del concurs de trasllats que es convocarà ja a partir de l'últim trimestre de l'any", ha afegit Casas.

Fonts de la conselleria de Governació, per contra, asseguren que no tenen previst ni molt menys els acomiadaments massius a l'administració que temen els sindicats. Segons afirmen, el concurs de trasllat és un dret dels funcionaris que s'hauria de convocar anualment, tot i que feia quatre anys que no es feia.

Hi ha prop de 14.000 funcionaris amb plaça a l'administració de la Generalitat, i aquests són els que tenen dret a demanar un canvi de lloc de treball durant l'any i mig vinent aprofitant la convocatòria, tot i que l'executiu no preveu una allau de peticions. Alguns interins sí que poden perdre la feina amb els trasllats, però creuen que això "no serà ni molt menys massiu" i dependrà del nombre de sol·licituds.

En tot cas, afegeixen des de Governació, "l'administració ja no es pot ajustar gaire més" i s'ha arribat a un "punt d'estabilitat" que no pot dur a cap reducció de plantilla destacable. Recorden que aquesta variació ni tan sols es pressuposta en el pla econòmic i financer del 2014, que preveu la mateixa partida en despesa de personal que el 2013, ja que la variació que comportin els canvis en nombre d'empleats "serà residual".

A més, asseguren que el Govern té previst modificar els criteris per cobrir les vacants que tinguin lloc a l'administració. Fins ara, es buscaven substituts per al 50% de les places que quedaven vacants en ensenyament, sanitat i serveis socials, mentre que a la resta del sector públic -aquí hi entrarien els administratius i tècnics a qui afectarà el concurs de trasllats- només es cobrien el 10% de les vacants.

Segons les mateixes fonts de Governació, abans de finals d'any les substitucions es podran fer segons "la necessitat de cobrir el servei" i independentment del col·lectiu d'empleats públics que afecti. Amb això, per tant, els interins de l'administració que puguin perdre la plaça per un trasllat d'un funcionari podran optar a ocupar alguna de les places que hagin quedat vacants arran del moviment.

Tercer any sense paga doble

Els sindicats també han lamentat que la supressió d'una paga extra als treballadors públics catalans estigui prevista per tercer any consecutiu, el 2014, tal com ha recordat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Els agents socials estudiaran protestes com a resposta a aquesta nova retallada unilateral per part del Govern.

CCOO ha titllat de "cínica i autoritària" la política de la Generalitat envers els seus treballadors, ja que es plantegen retallades i mesures que afecten la plantilla sense obrir cap negociació amb els seus representants.

En canvi, ha lamentat la "feblesa" que demostra l'administració catalana envers les empreses, tal com demostra l'anunci de no aplicar finalment l'impost sobre begudes amb excés de sucre que s'havia anunciat mesos enrere.

stats