ENERGIA
Economia 04/11/2015

Gas Natural aconsegueix 900 M€ del BEI per estendre la xarxa

Xavier Grau
2 min
L’empresa dirigida per Rafael Villaseca vol estendre la xarxa a les zones d’Espanya no saturades.

BarcelonaLa demanda de gas a l’Estat ha començat a remuntar. Després de les caigudes dels pitjors anys de la crisi, des que va començar l’any ja ha crescut un 5%, segons les dades del gestor del sistema, Enagás. Gas Natural vol estar preparada per captar aquesta demanda i té un pla fins a l’any 2018 per estendre la seva xarxa i arribar als indrets on encara no hi ha gas canalitzat. Per fer arribar el gas calen importants inversions, i la primera empresa catalana per facturació ha aconseguit un préstec de fins a 900 milions d’euros del Banc Europeu d’Inversions (BEI). Un crèdit concedit, però encara no signat, que no cobrirà tota la inversió necessària per dur a terme el pla d’expansió, però que “posa de manifest la solidesa del projecte d’inversions”, va assegurar ahir la gasista en un comunicat.

La companyia creu que, un cop agafat el camí de sortida de la crisi, el negoci pot créixer, ja que Espanya està molt menys gasificada que altres països europeus. El problema és que on ja arriba la infraestructura el mercat “està molt saturat”, diuen des de la companyia gasista, i per tant cal fer xarxa nova on no arriben els tubs actuals.

Per fer-se una idea de la diferència que hi ha amb altres països europeus de l’entorn, el gas natural té una penetració del 28% com a combustible a Espanya, quan a França és del 42% o a Itàlia del 88%. Ara la xarxa de Gas Natural té uns 50.000 quilòmetres que arriben a 1.150 poblacions de 10 comunitats autònomes amb 5,3 milions de punts de subministrament.

Créixer a Espanya

De fet, Gas Natural Fenosa ja rep més de la meitat del seu benefici operatiu fora de l’Estat. Al tancament del primer semestre Espanya generava un 49% del benefici operatiu del grup, un 8% menys que un any abans. I en el negoci de distribució del gas, la xarxa americana de Gas Natural ja supera la de l’Estat. Té gairebé 72.000 quilòmetres i dóna servei a 6,7 milions de punts de subministrament.

Però la companyia torna a mirar cap a l’Estat i aquest any ja ha tancat dues operacions importants per impulsar el creixement. Al febrer es va adjudicar la gasificació de l’illa de Menorca, on invertirà 42 milions per dur el gas a 25 municipis abans del 2020. L’altra adquisició va ser la compra al setembre de 250.000 punts de subministrament de Repsol per 450 milions d’euros.

Per estendre la xarxa Gas Natural optarà tant per la construcció de gasoductes com per la creació de xarxes autònomes amb dipòsits de gas natural liquat (GNL) que poden donar cobertura a un o més municipis aïllats de la xarxa de gasoductes.

stats