Economia 22/03/2017

Gas Natural demanda Colòmbia davant l'organisme arbitral de les Nacions Unides

La gasista catalana no tanca la porta a una sortida negociada per evitar la liquidació d'Electricaribe

Xavier Grau
2 min
Agents policials custodiaven ahir la principal seu d’atenció al públic d’Electricaribe a Barranquilla.

BarcelonaGas Natural ha presentat aquest dimecres la documentació per iniciar un procediment d'arbitratge contra el govern de Colòmbia, que va decretar la liquidació d'Electricaribe, la filial de la gasista al país de l'Amèrica Llatina.

La demanda d'arbitratge s'ha presentat finalment davant el Tribunal de la Comissió de les Nacions Unides per al Dret Mercantil Internacional (Uncitral), i no davant de Ciadi, l'organisme arbitral del Banc Mundial.

Aquest organisme de les Nacions Unides (igual que el Ciadi) es considera el fòrum adequat per a la resolució de diferències sobre l'acord bilateral de promoció i protecció recíproca d'inversions entre Colòmbia i Espanya.

Colòmbia ordena la liquidació de la filial de Gas Natural al paísEn la demanda, Gas Natural demana a Colòmbia que li retorni la reva filial al país. Però l'empresa que presideix Isidre Fainé no renuncia a arribar a un acord abans que es resolgui l'arbitratge. "Malgrat iniciar avui el procediment arbitral, Gas Natural Fenosa manté la voluntat de continuar dialogant amb Colòmbia per aconseguir un acord que, dotant a l'empresa d'un marc jurídic adequat, estableixi la necessària regulació jurídica i econòmica que permeti continuar operant Electricaribe, i que es puguin realitzar les inversions convenients", afirma Gas Natural en un comunicat.

Gas Natural, tot i tenir valorada la filial colombiana en llibres en 475 milions d'euros, pensa reclamar més de 1.000 milions per la liquidació. La companyia catalana argumenta que el problema rau en la situació de mora i frau que viu la companyia, que s'eleva a més de 1.300 milions d'euros.

En aquest sentit, Gas Natural argumenta que la solució passa per l'establiment d'un marc jurídic segur i raonable i el pagament dels deutes. En aquest sentit, recorda que només l'any passat els impagaments de clients protegits, a qui no poden tallar el subministrament elèctric, van pujar a 350 milions d'euros, i 200 milions eren d'organismes públics governamentals.

La companyia gasista ha destacat que, malgrat aquests impagaments i el frau dels que s'endollen a la xarxa elèctrica sense contracte, la companyia ha invertit 255 milions d'euros entre el 2011 i el 2015, una inversió que "hauria estat tres cops més elevada en cas d'haver tingut el suport del govern per tallar el problema del frau i els impagaments".

Gas Natural considera que primer la intervenció i després l'ordre de liquidació d'Electricaribe per part de la Superintendència de Serveis Públics Domiciliaris de Colòmbia són contràries al procés de diàleg que els darrers mesos ha volgut mantenir la companyia. A més, considera l'actitud del govern colombià de contrària als principis de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), a la qual Colòmbia és candidata a l'adhesió, i que promou el desenvolupament d'una regulació estable que protegeixi el correcte funcionament de les inversions dels països membres.

A més, Gas Natural també considera l'actitud del govern colombià contrària a l'esperit d'aprofundiment de les relacions comercials entre la Unió Europea i Colòmbia, d'acord amb el tractat de lliure comerç. i té un impacte negatiu en el clima perquè hi hagi flux d'inversió internacional cap al país.

stats