Economia 15/12/2015

Gas Natural invertirà 1.000 milions a Xile

Espera captar 800.000 nous clients al país, on ja és el primer operador de gas

Xavier Grau
3 min
La presidenta de Xile, Michelle Bachelet, entre el president de Gas Natural, Salvador Gabarró, i el conseller delegat, Rafael Villaseca.

BarcelonaGas Natural té els ulls posats a Xile. L'any passat hi va comprar la Compañía General de Electricidad (CGE), cosa que li va permetre fer un gran salt internacional, i aquest dimecres ha anunciat un pla per invertir 1.100 milions de dòlars (uns 1.000 milions d'euros) en deu anys a través de les filials Metrogas i GasSur, que serviran per estendre la xarxa de gas al país.

Segons ha informat la companyia que presideix Salvador Gabarró, el pla que han presentat a la presidenta de Xile, Michelle Bachelet, suposa una inversió d'uns 700 milions de dòlars (635 milions d'euros) els propers cinc anys per portar la xarxa de gas a set noves regions del país i millorar la presència on ja n'hi ha. Això permetrà connectar-se a la xarxa a 500.000 llars el proper lustre i donar accés a aquest combustible a dos milions de persones.

Durant els cinc anys següents la inversió continuarà fins a arribar al total de 1.000 milions d'euros per connectar a la xarxa 300.000 llars més i arribar així a un total de 800.000. Amb aquestes inversions es portarà el gas a les regions de Tarapacá, Antofagasta, Atacama, Maule, Araucanía, Los Ríos i Los Lagos, que se sumaran a la regió metropolitana de Santiago i a la d'O'Higgins, on Metrogas ja opera.

El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, ha destacat que el pla permetrà augmentar l'accés al gas natural a més del 20% del país, fet que posarà Xile al nivell d'altres països de l'OCDE i de la regió. Per la seva banda, el president de Gas Natural, Salvador Gabarró, ha indicat que el pla és una mostra de les intencions de la multinacional catalana de "fer créixer les operacions a Xile". "Tenim un compromís amb el desenvolupament del país", ha assenyalat.

Gas Natural controla les distribuïdores Metrogas i GasSur a través de CGE. Metrogas és la principal distribuïdora de gas a Xile, amb prop de 600.000 clients.

Diversificació de negoci

La gran aposta de Gas Natural per Xile –que li ha permès aconseguir que la meitat del negoci estigui fora d'Espanya– es va concretar l'octubre de l'any passat, quan la companyia participada per La Caixa i Repsol va comprar CGE per 2.600 milions d'euros. CGE és operador elèctric i també és la primera companyia gasística. De fet, CGE és un conglomerat energètic i, a banda del gas, un 43% dels xilens tenen la companyia com a operador de llum. A més, és el primer operador del país en alta tensió, amb una quota de mercat del 35%.

CGE està present, a banda de Xile, a quatre províncies de la veïna Argentina i a 26 dels 32 districtes de Colòmbia, països on Gas Natural ja estava present abans de la compra de la companyia xilena.

El creixement en l'operativa de gas a Xile és interessant per a Gas Natural, que a més de la distribució i comercialització també té negoci de 'midstream' internacional de gas natural liquat (GNL) que fa amb vaixells metaners propis. Això li permet comprar gas en diversos mercats internacionals i moure'l pel món per vendre'l allà on hi ha clients.

En aquest sentit, la companyia catalana ja té signats dos contractes amb la nord-americana Cheniere, que produeix gas d'esquist a preu competitiu. El primer contacte preveu el subministrament de 4,5 bcm –cada bcm són 1.000 milions de metres cúbics– durant 20 anys a partir del 2017, i el segon és de 2 bcm anuals a partir del 2019. D'altra banda, Gas Natural ja s'ha assegurat un contracte a llarg termini per lliurar a Xile 0,6 bcm anuals a partir de l'any que ve.

L'expansió a Xile ha estat fins ara positiva per a Gas Natural. Al tancament del tercer trimestre d'aquest any, la companyia xilena CGE havia aportat 464 milions d'euros al benefici brut d'explotació (ebitda), gairebé un 12% del total.

stats