Energia

El gasoil s'encareix fins al seu màxim històric (sense el descompte de 20 cèntims)

El preu dels carburants torna a augmentar després de Setmana Santa

2 min
Tenen futur els vehicles dièsel?

BarcelonaEl preu dels carburants, especialment el gasoil, es van tornar a encarir després de Setmana Santa, fins al punt que l'última setmana el dièsel va marcar el seu màxim històric de mitjana a l'Estat, amb 1,847 euros el litre. Un preu que, no obstant, no inclou els 20 cèntims de descompte per litre del govern espanyol. Així doncs, el preu real per al consumidor va ser d'1,647 euros el litre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes són dades publicades aquest dijous al Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que dificulten molt la comparació amb els preus d'abans de Setmana Santa. En l'anterior butlletí, el de l'11 d'abril, sí que es va incloure el descompte de 20 cèntims. Aquella setmana la gasolina costava a Espanya 1,59 euros el litre; i el gasoil, 1,613 euros el litre. Sumant-hi el descompte, el preu real se situaria en 1,79 euros per a la gasolina i en 1,81 euros per al gasoil, per sota dels preus d'aquesta setmana, de 1,817 euros el litre de gasolina i 1,847 euros el litre de gasoil. Aquest cost no inclou el descompte, segons ha informat el ministeri per a la Transició Ecològica. D'aquesta manera, el butlletí ha tornat al sistema anterior pel desgavell en la comparació de preus que suposaven les diferents mesures per rebaixar el preu que s'han pres en els diferents estats de la Unió Europea.

Així, sense el descompte, el gasoil supera l'anterior màxim històric, del 14 de març, quan es va situar en 1,817 euros el litre. En el cas de la gasolina, queda lleugerament per sota del màxim històric de 1,844 euros el litre del 14 de març. En qualsevol cas, el que queda clar és la consolidació del sorpasso del gasoil a la gasolina: el combustible dièsel ja fa quasi un mes que és més car que la gasolina de 95 octans.

L'encariment del dièsel queda més clar quan es mira el preu sense impostos. L'11 d'abril, abans de Setmana Santa, el preu se situava en 0,959 euros el litre, quan l'última setmana ha pujat fins a 1,147 euros el litre. En el cas de la gasolina, abans de Setmana Santa el preu sense impostos era de 0,841 euros el litre i l'última setmana s'ha situat en quasi 1,03 euros el litre.

Dependència de Rússia

Un dels motius del fort increment del dièsel és la dependència d'alguns països europeus de productes refinats del petroli, especialment el gasoil, produït a Rússia, i que ara no arriba a causa de la guerra d'Ucraïna. No és gens estrany, per aquests motius, que en aquests països més dependents de Moscou el preu superi els dos euros el litre, com a Alemanya, Finlàndia o Suècia.

stats