Economia 04/09/2016

GIP podria demanar dos seients al consell de Gas Natural

El fons respectaria l'equilibri de poders que ara tenen La Caixa i Repsol a la gasista

Europa Press
3 min
Seu central de Gas Natural Fenosa, a Barcelona

MadridEl fons d'inversió nord-americà Global Infrastructure Partners (GIP) sol·licitarà entrar al consell d'administració de Gas Natural Fenosa, en el qual podria obtenir fins a dos seients, després del tancament de la compra a Repsol i La Caixa d'un 20% del grup energètic, segons han indicat a Europa Press fonts pròximes a la transacció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fons internacional tindrà accés a la supervisió i control de l'empresa, però no pretén interferir en les màximes responsabilitats. Respectarà d'aquesta manera el repartiment de cadires de la cúpula, pel qual Repsol tria el conseller delegat, en l'actualitat Rafael Villaseca, i La Caixa el president, càrrec que ocupa Salvador Gabarró i al qual podria accedir en el futur Isidre Fainé.

Repsol i La Caixa posen a la venda un 20% de Gas NaturalEl fons, un dels més grans del món, dotarà Gas Natural Fenosa d'un perfil més global i li donarà visibilitat internacional, alhora que llança el missatge a la comunitat inversora sobre l'atractiu d'apostar per l'empresa espanyola. A canvi, Gas Natural Fenosa es veurà sotmesa a les exigències d'un inversor d'aquesta envergadura.

Les fonts expliquen que l'operació es tancarà previsiblement abans que s'acabi el mes, si bé no hi ha més pressió temporal que la d'"entrar en el compte de resultats de Repsol i CriteriaCaixa" abans que conclogui l'exercici 2016.

L'import de la transacció voreja els 4.000 milions d'euros, que es repartiran a parts iguals entre Repsol i CriteriaCaixa, en desprendre's cada un d'ells d'un 10%. La petroliera reduirà la seva participació al 20% i l'entitat catalana al 24%, cosa que podria obligar a revisar el pacte parasocial que mantenen des de fa setze anys.

Al marge de si es trenca, reformula o manté aquest pacte parasocial entre Repsol i La Caixa, l'operació crearà un nou escenari a Gas Natural Fenosa i obligarà a establir una relació entre tres grans socis.

Per a Repsol, l'operació resulta coherent amb els missatges que s'han anat transmetent al mercat i encaixa amb el seu pla estratègic per al període comprès entre 2016 i 2020, i també amb el que la mateixa companyia descriu com una "gestió dinàmica permanent de la cartera de negocis".

Per la seva banda, CriteriaCaixa troba una oportunitat per monetitzar un percentatge de la participació a Gas Natural Fenosa i ajustar la cartera de participades del grup d'empreses, que optimitza d'aquesta manera la seva solvència sense perdre capacitat d'influència en el grup energètic. L'entitat guanya liquiditat i aplica, com fa Repsol, una gestió dinàmica de la seva cartera.

Sense por d'un veto de Competència

Malgrat el caràcter extracomunitari del nou accionista significatiu i el caràcter estratègic d'alguns actius de Gas Natural Fenosa, les fonts es mostren convençudes que l'operació no trobarà oposició en la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), a la qual el ministeri d'Indústria va transferir temporalment la capacitat de vetar moviments sensibles en el sector energètic.

Repsol i La Caixa mantenen el control conjunt de Gas Natural Fenosa mitjançant un acord rubricat l'11 de gener del 2000 que ja ha tingut diverses modificacions, una de les quals el desembre del 2002 i una altra el juny del 2003.

Gas Natural Fenosa combina un negoci estable, altament regulat en les activitats d'electricitat i gas, amb una atractiva política de dividends. L'empresa va acordar recentment elevar un 10% la remuneració a l'accionista i s'ha compromès a fixar un 'payout' (part dels beneficis que es dediquen a retribuir l'accionista) del 70% i a repartir 7.000 milions en dividends en cinc anys.

stats