Economia 17/06/2016

El Govern destina 363 M a orientar aturats i retalla les agències privades

La partida per atendre les persones sense feina creix un 24% i es potencien els serveis públics

E. F.
2 min
POC RECORREGUT Les oficines de l’Inem i del SOC, només obertes al matí, tenen un èxit escàs.

BarcelonaEls diners per orientar i formar aturats a Catalunya augmenten un 24% aquest any. Les polítiques actives d'ocupació –desplegades principalment pel SOC– disposaran de 363 milions d'euros, per sobre dels 292 milions que va rebre el 2015.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'única partida que retrocedeix és la destinada a les agències privades de col·locació, que passen de 9 milions a només 7,2, un 20% menys. El departament que lidera la consellera de Treball, Dolors Bassa (ERC), fa un gir respecte al seu predecessor, Felip Puig (CiU) i aposta per potenciar els serveis públics. El 2015, aquestes agències privades que inclouen des d'ETT fins a pimes que es dediquen a la intermediació, van veure duplicats els fons per atendre aturats derivats del SOC.

Els resultats dels socis privats que la reforma laboral del govern espanyol va permetre com a col·laboradors en la intermediació laboral són "molt poc superiors" als del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), ja que les ràtios de col·locació són del 6 i del 5%, d'agents privats i públics, respectivament, ha explicat Bassa.

Les agències privades punxen

La consellera ha posat en valor el creixement de totes les partides i la creació de noves línies per orientar i formar les persones sense feina. En concret, ha destacat un programa d'orientació específic per a treballadors aturats d'entre 30 i 45 anys. D'acord amb estadístiques recents, aquests empleats estan sent exclosos de la recuperació de l'ocupació que ja viu Catalunya.

La consellera de Treball, Benestar Social i Famílies, Dolors Bassa. CÈLIA ATSET

Bassa ha reconegut que sense l'acord del Parlament per aprovar uns nous pressupostos el Govern no podrà destinar 18 milions d'euros addicionals a les polítiques actives d'ocupació, com s'havia proposat fer el departament per millorar les línies d'actuació del SOC.

Els 363 milions per a polítiques actives tenen tres procedències diferents: la conferència sectorial que reparteix el ministeri d'Ocupació a les diferents comunitats (237 milions), el fons social europeu al costat de recursos propis (50) i el programa de Garantia Juvenil (76 milions).

stats