Economia 12/08/2019

El govern espanyol estudia apujar "mínim" al 2,3% la previsió de creixement del PIB per al 2019

La ministra Montero a atribuït a la falta de govern que no es transfereixin 7.000M€ a les comunitats

Ara
2 min
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha assenyalat aquest dilluns que el govern central manté la intenció de revisar a l'alça la previsió del PIB per a aquest any. De moment està situada en el 2,2% i, pel que ha explicat la portaveu socialista, la revisió anirà en la línia de la previsió feta per diferents organismes internacionals. "Estarem, com a mínim, en el 2,3%", ha dit.

En una entrevista amb la Cadena SER, Montero ha afegit que per aconseguir-ho és imprescindible un govern "a ple rendiment", i ha reconegut que la prolongació de l'actual situació d'inestabilitat política pot alentir el funcionament de l'economia, tant aquest any com el següent.

Finançament autonòmic

L'última responsable de la cartera d'Hisenda ha atribuït a la manca de govern el fet que no s'hagi pogut actualitzar les dades respecte al finançament de les comunitats autònomes. Aquestes, no han pogut rebre els 7.000 milions d'euros que els hi pertoquen per 'l'entrega a comptes' i la liquidació de l'IVA.

Segons María Jesús Montero, facilitar els 4.500 milions d'euros referents a les entregues a comptes serà una de les primeres decisions que prengui el govern una vegada es formi. La intenció és fer-ho mitjançant un real decret llei, per tal que no sigui necessari tenir els pressupostos aprovats. La prioritat, ha reafirmat, és fer arribar liquidesa "sobretot a les comunitats que tenen alguna tensió".

La liquidació de l'IVA va per una altra banda, ha afegit, però també depèn que hi hagi pressupostos.

Preguntada, a més, per si s'aprovaria el sostre de despesa, Montero ha insistit que sense pressupostos aprovats no tenen marge per fer-ho. "No podem anar més enllà de les tasques ordinàries d'un govern", ha conclòs.

stats