FINANCES
Economia 24/12/2016

El govern italià ultima el rescat bancari

Aquest rescat servirà per alleujar la urgent situació de falta de solvència d’entitats com Monte dei Paschi di Siena, que podria ser la primera d’haver de fer ús dels fons públics

A.v.
2 min
El Monte dei Paschi no ha aconseguit ampliar capital.

BarcelonaItàlia està, en els últims compassos del 2016, a punt d’experimentar en les seves finances el que va viure Espanya l’any 2012. L’esperat rescat a la banca italiana està una mica més a prop després que el govern d’aquest país aprovés divendres a la matinada un decret per poder fer un rescat de 20.000 milions del seu sector financer.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest rescat servirà per alleujar la urgent situació de falta de solvència d’entitats com Monte dei Paschi di Siena, que podria ser la primera d’haver de fer ús dels fons públics. La llum verda del govern es va produir després d’un consell de ministres extraordinari. El primer ministre italià, Paolo Gentiloni, va confirmar en roda de premsa l’aprovació d’un decret que ja havia sigut aprovat aquesta setmana al Parlament. Segons va dir, els objectius són “la protecció més àmplia possible dels estalvis i la consolidació del sistema bancari” d’Itàlia, la tercera economia de la zona euro.

Aquest decret del govern arribava hores després que Monte dei Paschi admetés que no ha cobert els 5.000 milions que volia obtenir dels inversors per la via d’una ampliació de capital. Així doncs, en les pròximes hores s’hauria de conèixer el rescat d’un banc que en els últims tests d’estrès del BCE va ser l’únic d’Europa a suspendre.

La situació de Monte dei Paschi s’ha precipitat després que el Banc Central Europeu fixés com a data límit perquè l’entitat apuntalés la seva solvència el 31 de desembre. El primer intent de l’entitat, la més antiga del món, va ser llançar una ampliació de capital de 5.000 milions, però no se n’ha sortit.

Monte dei Paschi i d’altres, com Unicredit, estan pagant la seva excessiva exposició immobiliària, la caiguda a la borsa i la falta de rendibilitats per fer-hi front, problemes ja vistos a Espanya.

El gran dubte sobre l’imminent rescat a la banca és com el govern italià mira de protegir els estalviadors tenint en compte que Brussel·les imposa ara que els rescats es carreguin a l’esquena dels accionistes, els creditors, els bonistes i els grans dipositaris.

stats