FISCALITAT
Economia 01/08/2019

El Govern recupera la gestió fiscal d’abans del 155

L’Agència Tributària de Catalunya recupera la centralització del pagament d’impostos de titularitat estatal que corresponen a tot el sector públic català

Ara
2 min
Pere Aragonès, vicepresident del Govern.

BarcelonaEl Govern va aprovar dimecres que l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) recuperi la centralització del pagament d’impostos de titularitat estatal que corresponen a tot el sector públic català. És a dir, l’IRPF, l’IVA i l’Impost de Societats. La Generalitat ja havia aprovat que el pagament d’aquests tributs fos competència seva l’abril del 2017, però l’aplicació de l’article 155 de la Constitució va deixar el moviment sense efecte el desembre del mateix any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pere Aragonès, vicepresident del Govern, va assegurar després de la reunió de govern de l’executiu que la Moncloa els havia retirat aquesta potestat “d’una manera arbitrària i totalment absurda” mitjançant l’aplicació de l’article en qüestió. A més, va defensar la tramitació unificada dels impostos de les 182 entitats que conformen l’administració pública i va reivindicar la recuperació d’aquesta política fiscal “amb molta més ambició”.

Segon semestre del 2020

La Generalitat no té un protocol homogeni per a totes les entitats del sector públic català sobre les seves obligacions amb la hisenda estatal, per la qual cosa es generen ineficiències que l’executiu presidit per Quim Torra vol corregir amb aquesta política fiscal corporativa. La voluntat del Govern és, de fet, tenir enllestida l’estratègia durant el segon semestre del 2020.

La responsable de l’encàrrec serà la secretaria d’Hisenda, que definirà una política de control i gestió de riscos fiscals, una estratègia fiscal, un model de governança i l’establiment d’una cartera de serveis tributaris. En una segona fase es decidiran i s’aplicaran mesures concretes per evitar duplicitats, reduir litigis i acabar amb la inseguretat jurídica en matèria fiscal. “Es necessita una visió global corporativa, i això disminuirà els conflictes amb l’Agència Tributària estatal”, va afirmar Pere Aragonès.

stats