IMMOBILIARI
Economia 26/06/2013

El Govern ven a AXA 13 edificis per 172 milions

El comprador es blinda en cas d'impagament del lloguer per part de la Generalitat

Dani Sánchez Ugart
2 min

Barcelona.Han passat dos anys des que la Generalitat va començar a posar a la venda els seus edifics. I tot just ahir, després de diversos concursos fallits i una última rebaixa de preu del 22%, el Govern va tancar la primera gran operació de venda d'immobles públics -més enllà dels quatre edifics que havia venut en operacions aïllades i més petites-. El grup assegurador francès AXA ha arribat a un acord amb l'executiu català per comprar un lot de 13 edificis a Barcelona per 172 milions d'euros. A canvi, la Generalitat es compromet a quedar-s'hi de lloguer durant 20 anys i a pagar 325 milions d'euros en aquest temps: gairebé el doble del que ingressarà.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els ingressos, doncs, alleujaran els comptes del Govern aquest any, perquè permetran reduir el dèficit i també l'endeutament, segons el Govern. A canvi, la Generalitat pagarà anualment el 9,5% del preu total de venda per seguir-hi de lloguer, uns 16,2 milions d'euros. "No és una operació que fem per gust", va admetre ahir el conseller de Presidència, Francesc Homs, durant l'anunci de la venda. El preu final del lot és 9,38 milions d'euros més baix que el que va marcar de sortida l'executiu. Però al maig la Generalitat va rebaixar aquest preu mínim en un 22% respecte a les seves pretensions inicials.

Fins ara, la falta de confiança en l'estabilitat financera de la Generalitat havia frenat les operacions, segons havien explicat a l'ARA fonts del sector. Ara aquests recels han disminuït, segons va dir Jordi Toboso, responsable a Catalunya de Jones Lang LaSalle, la consultora que ha assessorat AXA en la compra: "La gent té el convenciment que Catalunya se'n sortirà". Tot i això, i tenint en compte la delicada situació de la tresoreria de la Generalitat, el comprador ja té coll avall que la Generalitat pot fallar en algun pagament, per això en el contracte s'hi ha inclòs una clàusula que obliga a crear un dipòsit per a aquests casos.

Preocupació pel futur de l'euro

A més, també hi havia preocupació per un col·lapse de l'euro, segons va admetre Pierre Vaquier, conseller delegat d'AXA Real State -la divisió que ha comprat els edificis-, en un comunicat enviat ahir. Segons Vaquier, aquests riscos "han disminuït", i les condicions econòmiques d'Espanya han "millorat de manera suficient".

Per ara, el Govern ha aprovat la venda dels primers 11 immobles del lot, que inclou seus de conselleries i altres edificis d'oficines a Barcelona. Els dos immobles restants es vendran en els pròxims quinze dies al mateix comprador. En total, AXA obtindrà 105.700 metres quadrats d'edificis d'oficines. El Govern també busca compradors per a altres immobles, com la casa Burés i l'edifici del Memorial Democràtic, a més de la seu de la Borsa de Barcelona, que és el més car, amb un preu de sortida de 57 milions d'euros.

stats