Economia 06/06/2013

Guerra entre la Fiscalia i el jutge pel cas Blesa

El fiscal ha presentat un recurs contra l'empresonament provisional sense fiança de l'expresident de Caja Madrid i estudia la documentació per decidir si es querella contra el magistrat per prevaricació, a petició de la defensa

Efe
2 min
L'expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa.

MadridL'estira-i-arronsa entre la Fiscalia i el jutge d'instrucció del cas Miguel Blesa ja és una guerra oberta. El fiscal del cas no només ha presentat recurs contra les dues ordres d'empresonament provisional dictades pel magistrat Elpidio José Silva –la del 16 de maig, que va permetre a l'expresident de Caja Madrid sortir del centre penitenciari amb una fiança, i la d'ahir, sense opció de pagar una fiança–, sinó que a més estudia les interlocutòries per decidir si presenta una querella contra el jutge per prevaricació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts jurídiques han explicat avui a Efe que la Fiscalia va rebre fa aproximadament un mes una denúncia per part de la defensa de Blesa contra el titular del jutjat d'instrucció número 9 de Madrid. El lletrat manifestava que hi havia indicis que el magistrat havia incorregut en aquest delicte en diverses de les seves resolucions.

La denúncia es va anar ampliant posteriorment amb altres decisions del jutge, tant les referents a la causa en què investiga la concessió d'un crèdit fallit de 26,6 milions d'euros al Grup Marsans com les de l'adquisició del City National Bank de Florida per part de Caja Madrid sota la presidència de Blesa, per la qual ahir va decretar el seu ingrés a la presó incondicional.

A partir de llavors, el ministeri públic va obrir unes diligències d'investigació penal per analitzar el contingut de les interlocutòries i les provisions denunciades per la defensa de l'exbanquer.

En el cas que la Fiscalia considerés que Silva ha pogut incórrer en aquest delicte, interposaria una querella davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, òrgan competent per investigar-ho atesa la condició d'aforat del jutge, segons han subratllat les mateixes fonts.

A més d'aquesta denúncia, l'advocat de Blesa ha recusat el magistrat per a ambdós procediments, tot i que ahir el jutge sorprenia en citar novament d'urgència Blesa, per a qui el passat 16 de maig havia decretat presó eludible sota fiança de 2,5 milions d'euros, que l'exbanquer va abonar en menys de 24 hores.

No obstant això, Silva va entendre que la recusació afectava la causa del crèdit fallit que l'entitat va concedir a l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán, i que podia seguir practicant diligències en l'altre cas.

Les dues mesures de presó per a Blesa ordenades pel magistrat han sigut recorregudes per la Fiscalia, mentre que la defensa ultima el text que presentarà amb un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Madrid.

stats