Economia 19/03/2015

Hisenda encara no ha tornat ni la meitat del 'cèntim sanitari' als transportistes

El transport per carretera manté la seva quota de mercat majoritària i ocupa el 80,7%, per davant d'altres, com el ferrocarril

Europa Press
2 min
Els camions de més de 12 tones, expulsats de la N-II el 2 d'abril

OviedoEl ministeri d'Hisenda encara no ha retornat ni la meitat del que el sector del transport de mercaderies per carreteres va reclamar per l'anomenat 'cèntim sanitari', l'impost que algunes comunitats van imposar al combustible per contribuir a finançar la sanitat que va ser declarat il·legal per la Unió Europea (UE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de la Confederació Nacional d'Organitzacions Empresarials de Transport per Carretera (Conetrans), Ovidio de la Roza, ha explicat que l'enorme nombre d'expedients i la complexitat del procés està retardant les devolucions i provocant que els processos es dilatin.

El sector del transport de mercaderies per carretera va facturar 13.400 milions a Espanya durant l'exercici de 2014, cosa que suposa un increment del 3,8% en relació amb l'any anterior.

La carretera va mantenir la seva forta quota de mercat davant altres maneres de transport, com el ferrocarril, per al transport de mercaderies, en ocupar el 80,7% del mercat.

De la Roza ha atribuït el creixement del sector "al millor comportament de la demanda interna", atès que, segons ha indicat, el transport internacional continua en descens.

El president de Conetrans considera que no s'ha superat la crisi en referència al número d'empreses, atès que va caure un 2,90% l'any passat. Les autoritzacions de transports també van retrocedir un 5,30%.

Primer augment de matriculacions

El passat exercici es va registrar el primer increment de matriculacions de vehicles de transport des que va començar la crisi, que va ser del 32%. "Tot i que sembla un gran increment, s'ha de tenir en compte que veníem d'una caiguda brutal de les matriculacions", ha matisat De la Roza. "La demanda va patir una lleu millora, comença a renovar-se el parc de vehicles i hi ha cert clima d'il·lusió i esperança, sense el pessimisme d'anys anteriors", ha sintetitzat amb "moderat optimisme".

En roda de premsa, ha indicat els aspectes negatius que es mantenen al sector, entre els quals ha citat els preus, la falta de finançament de les empreses i les altes xifres de morositat. També ha indicat que hi ha una incertesa política que té "inquiet el sector".

stats