AEROLÍNIES
Economia 24/04/2013

IAG controla el 90,5% de Vueling, que mantindrà la gestió separada

El 44,66% dels accionistes accepten l'opa plantejada pel grup

T.g.
2 min
El conseller delegat de Vueling, Alex Cruz, donarà explicacions directament al seu homòleg d'IAG, Willie Walsh.

Barcelona.L'èxit de l'opa plantejada per International Airlines Group (IAG), a 9,25 euros l'acció (va tancar ahir a la borsa a 9,09 amb una evolució gairebé plana), permet aclarir el futur i l'encaix de l'aerolínia amb seu a Barcelona dins de la multinacional formada per Iberia i British Airways. De fet, l'opa ha beneficiat tant a IAG com a Vueling.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'evolució dels dos valors implicats que cotitzen mostra com van rebre els inversors el resultat de l'oferta de compra. Mentre que Vueling es va quedar pràcticament igual (una situació normal, tenint en compte que és l'empresa que ha rebut l'opa), les accions d'IAG es van convertir en el tercer valor més revaloritzat (vegeu el quadre de la borsa d'aquesta mateixa pàgina) de la sessió, amb un fort increment del 5,51%. Aquest final positiu també ha tingut episodis més foscos, perquè l'oferta inicial de set euros per acció va ser rebutjada pel consell d'administració de l'empresa catalana que presideix Josep Piqué. Davant de la possibilitat que fracassés el projecte, IAG va augmentar el preu fins als 9,25 euros (suposa un increment del 32,1%) i va reduir l'acceptació mínima al 4,16% del capital social. I llavors el màxim òrgan de govern de Vueling va recomanar als accionistes que anessin a l'opa.

Acceptació elevada

El grau d'acceptació de l'oferta va ser elevat, del 82,48% dels accionistes (13,35 milions de títols) als quals anava dirigida l'operació. Iberia ja controlava abans de l'opa un 45,85% de Vueling, un capital que va quedar immobilitzat durant el desenvolupament de l'oferta. Un cop acabat el període de subscripció, divendres passat, la societat filial d'IAG Veloz Holdco ha aconseguit una participació addicional del 44,66%, cosa que representa que el pes de la multinacional a Vueling ha augmentat fins al 90,5%. El cost de l'operació ha arribat als 123,5 milions d'euros.

Tot i l'elevat control que ha aconseguit IAG, Vueling es mantindrà com a aerolínia independent. El conseller delegat de Vueling, Alex Cruz, donarà explicacions directament al seu homòleg en el hòlding, Willie Walsh, però la gestió de l'empresa amb seu a Catalunya mantindrà la seva gestió. Josep Piqué va reaccionar ahir positivament al resultat de l'opa a través d'un comunicat, en què afirmava que ofereix "importants oportunitats estratègiques de creixement".

"La reforçada presència al grup ens permetrà en la nova etapa seguir creixent com un referent únic a la Unió Europea", afegia. Vueling va triplicar l'any passat els beneficis del 2011, fins als 28,3 milions.

stats