Economia 26/01/2011

La incertesa de l'economia espanyola ha caigut 85 punts des de finals del 2008

L'IESE presenta a Madrid un índex de la incertesa econòmica que es publicarà mensualment

Miquel Codolar
2 min

MadridEl professor de l'IESE Miguel Ariño ha presentat avui a Madrid l'índex de la incertesa econòmica (I3E), que reflexa la incertesa existent sobre la conjuntura econòmica a partir de les fluctuacions diàries de l'IBEX35, el canvi entre l'euro i el dòlar, el preu del petroli i els bons espanyols a 10 anys. Sobre una base de 100, que és la mitjana de la primera dècada del segle, aquest índex indica que al desembre la situació era de 100, precisament. Això significa 21 punts menys que el mes anterior. Observant l'històric de dades dels últims deu anys es pot apreciar que el moment de més incertesa, amb 185 punts, va ser a finals del 2008 i es va mantenir fins al principi del 2009.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després va anar caient fins al març del 2009 i es va elevar fins als 170 punts a l'estiu del 2010, coincidint amb la crisi grega. Des d'aquell moment va anar baixant fins als 95 punts, i després d'un lleu increment al novembre, pels problemes d'Irlanda i Portugal, ha tornat a caure al desembre. Ariño ha explicat que l'elaboració d'aquest indicador demostra que les caigudes són ràpides, però les recuperacions són lentes. La sèrie de dades també constata que els màxims nivells d'incertesa sempre van seguits de rèpliques cada cop més lleus.

Tot i l'increment del preu, la incertesa al preu del petroli va enregistrar al desembre el nivell més baix del 2010. A partir d'ara l'IESE publicarà mensualment aquesta dada, que no pretén ser una ajuda per fer operacions a curt termini, sinó perquè els governs, les empreses i els particulars puguin "contemplar la situació macroeconòmica". Tot i que les dades del gener encara no són públiques, Ariño ha dit que preveu un increment de la incertesa aquest mes.

stats