Economia 28/05/2013

Arquitectes holandesos proven de construir una casa a partir d'una impressora 3D

L'habitatge ocuparia més de 1.000 metres quadrats. Esperen tenir-lo acabat l'any que ve

Ara
2 min

BarcelonaEl món de la impressió en tres dimensions avança a una velocitat de vertigen. Des de maquinària bàsica fins a armes de foc o, fins i tot, la reconstrucció d'una orella humana. Ara s'ha arribat a un nivell superior: construir tota una casa a partir d'una impressora 3D. Això és el que han anunciat un grup d'arquitectes i dissenyadors holandesos: es proposen aixecar un edifici amb aquesta tecnologia revolucionària. La casa que pretenen construir ocuparia una superfície de 1.115 metres quadrats i s'espera tenir-la acabada al llarg del 2014.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les impressores 3D funcionen amb impressió per capes mitjançant el llançament d'un fil de plàstic sobre una base. La impressora crea l'objecte a partir del no-res. La tècnica del fil de plàstic es va crear el 1986, però ara s'ha democratitzat, ja que algunes empreses i persones n'estan fabricant models més petits i assequibles.

El temps de fabricació pot anar de pocs minuts a hores, en funció de la impressora, de la dificultat de l'objecte i del tipus de plàstic. Els més usats són el PLA i l'ABS, que es treballen fàcilment, però els resultats no tenen la perfecció d'un producte creat segons els processos corrents. Un quilo d'aquests plàstics pot costar a partir de 20 euros. No obstant això, investigadors i usuaris experimenten i proven constantment nous materials per poder produir amb millor qualitat i diversificar els productes.

Amb una impressora 3D es poden imprimir tant models que es poden trobar a internet com objectes creats per un mateix. No cal ser un entès en informàtica ni en disseny per fer-ho, i hi ha programes molt senzills i lliures, com l'SketchUp, segons expliquen els experts. La impressió 3D cada cop és més útil en l'àmbit professional i té, per exemple, aplicacions mèdiques, sobretot per fer pròtesis. Però són moltes les empreses que se'n poden beneficiar per fabricar prototips d'una manera ràpida i barata.

stats