Alimentació

El grup estatunidenc Viserion amplia la seva presència al Port de Barcelona amb una inversió de 200 M€

La multinacional multiplicarà la seva capacitat de producció per expandir-se més enllà d'Espanya

Jaume Baró, secretari d'Empresa i Competitivitat, José Alberto Carbonell, president del Port de Barcelona, Andrés Martín, conseller delegat d'Elian, i Àlex Garcia, director general del port.
2 min

BarcelonaMacroprojecte al Port de Barcelona. La proteïna vegetal cada cop guanya més adeptes i la indústria no s'està quedant enrere. El grup estatunidenc Viserion invertirà més de 200 milions d'euros en multiplicar la producció de la seva fàbrica a la ciutat, dedicada a la fava de soja, un llegum molt proteic que després s'utilitza en productes com les hamburgueses vegetarianes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per guanyar capacitat, la planta duplicarà la seva superfície al moll Álvarez de la Campa. Creixerà fins als 90.000 milions de metres quadrats, en un espai on hi haurà línies de producció i magatzems, però també oficines i laboratoris. Les obres estan a punt de començar i s'allargaran fins a finals del 2027.

La fàbrica d'Elian al Port de Barcelona

El grup agroindustrial va aterrar a Barcelona a finals del 2023 a través de la compra de l'empresa catalana Elian, fundada pocs anys abans, i l'adquisició de la històrica fàbrica que tenia la també estatunidenca Cargill al port. La nova inversió amplia el primer desemborsament que va fer per quedar-se amb la planta i adaptar-la, per uns 100 milions d'euros. "És una inversió milionària que demostra la capacitat que tenim de generar confiança a escala internacional", ha subratllat el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell.

Amb la nova aposta de Viserion, amb una facturació global de 4.000 milions d'euros i en fase de creixement, la planta podrà arribar a una producció de més de 100.000 tones anuals i una facturació de 500 milions d'euros. "Aquesta expansió consolida la nostra aposta per Barcelona com a centre estratègic d'innovació", ha sostingut el conseller delegat i fundador d'Elian, Andrés Martín. La plantilla se situa en els 90 treballadors i la previsió és contractar més personal.

Del cultiu de la soja en surt la fava de soja que arribava a la fàbrica d'Elian. Quan es tritura, es converteix en farina i oli que es fan servir per a la indústria alimentària, tant humana com animal, així com per a biocombustibles. Quan acabin les obres, la fàbrica començarà a produir proteïnes vegetals concentrades i texturitzades, ara per ara importades majoritàriament des dels Estats Units, la Xina o Amèrica del Sud.

Segons remarca Martín, tot el procés es farà amb energia verda i lliure d'hidrocarburs, posant el focus també en controlar els costos perquè les alternatives vegetals puguin arribar a més consumidors. Elian treballa amb empreses de Catalunya i Aragó, però la inversió ha de servir per expandir-se més enllà d'Espanya, a mercats com França, Itàlia i el Regne Unit. La planta de Barcelona és una de les poques d'aquestes característiques que hi ha a Europa, amb només dues més a Sèrbia i els Països Baixos.

Reordenació portuària

L'expansió d'Elian ha comportat moure peces en un port, el de Barcelona, ple de gom a gom. L'ampliació de la fàbrica es farà en una parcel·la annexa, en mans del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). Fins ara, hi havia ubicada la Terminal BIT, per on entra el 80% del cafè que es consumeix a Espanya, que s'haurà de traslladar a un altre espai portuari i s'aprofitarà el canvi per modernitzar les instal·lacions logístiques. També s'haurà de desplaçar l'empresa transitària Landtrans.

stats