Economia 24/02/2015

La inflació europea iguala el seu mínim i se situa en el -0,6% al gener

La caiguda de preus de l'energia, de més del 9% el mes passat, impulsa la baixada de l'IPC entre els països de l'euro

Ara
2 min
El petroli barat, una arma de doble tall

BarcelonaLa taxa d'inflació interanual de la zona euro s'ha situat al gener en el -0,6% des del -0,2% del desembre, igualant el seu nivell més baix des del juliol del 2009 en la major caiguda de preus que ha viscut l'eurozona en tota la sèrie històrica, segons ha confirmat Eurostat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La caiguda dels preus a l'eurozona, que incorpora al gener a Lituània, s'explica en gran mesura per la caiguda del preu de l'energia. En concret, el cost de l'energia va baixar al gener un 9,3% interanual, enfront del descens del 6,3% registrat al desembre i molt per sota del retrocés del 1,2% de gener de 2014.

Per la seva banda, el preu dels aliments frescos va experimentar al gener una caiguda interanual del 0,8%, davant del descens de l'1% de desembre. En el cas dels serveis, la inflació interanual va ser de l'1%, dues dècimes menys que el mes anterior.

D'aquesta manera, la taxa d'inflació de l'eurozona sense tenir en compte la influència de l'energia va ser del 0,4%, enfront del 0,6% de desembre, mentre que en excloure l'impacte d'energia i aliments frescos, la taxa subjacent d'inflació va ser del 0,6% en lloc del 0,7% de desembre.

Per la seva banda, si a més d'energia i aliments frescos, també s'exclou l'efecte de l'evolució dels preus de l'alcohol i el tabac, la taxa d'inflació va ser del 0,6%, enfront de l'increment del 0,7% del desembre .

D'aquesta manera, el diferencial de preus favorable a Espanya es mantindria estable al gener en nou dècimes, després que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) informés que la inflació harmonitzada d'Espanya al gener va ser del -1,5% interanual.

Dels 19 països que des l'1 de gener formen part de la zona euro, un total de 17 van registrar caigudes interanual de preus en el primer mes de l'any. D'aquesta manera, Malta (+ 0,8%) i Àustria (+ 0,5%) eren els únics membres de l'eurozona amb pujades de preus, mentre Grècia (-2,8%), Espanya (-1,5% ) i Lituània (-1,4%) van registrar les baixades més significatives.

En el conjunt de la Unió Europea (UE), un total de 23 països membres van experimentar al gener caigudes de preus, mentre que el Regne Units (+ 0,3%), Suècia (+ 0,4%), Romania i Àustria (+ 0,5%) i Malta (+ 0,8%) van ser els únics països que van registrar pujades de la inflació.

stats