CRISI
Economia 17/12/2011

Un informe del CAREC proposa reduir la cotització social i apujar l'IVA

El consell assessor econòmic del Govern recomana mantenir al 25% l'impost de societats també per a les grans empreses

Acn
2 min
Salvador Alemany és el president del consell assessor de la Generalitat en economia, integrat per 16 experts més.

BarcelonaEl Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC), presidit per Salvador Alemany, ha entregat dos nous informes al Govern, un sobre fiscalitat i l'altre amb propostes per impulsar la petita i mitjana empresa de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El CAREC planteja, com a mesura a curt termini, la reducció de les cotitzacions de les empreses a la Seguretat Social que s'hauria de compensar principalment amb un augment de l'IVA i també amb imposicions especials en el turisme. Segons l'informe, la reducció de les cotitzacions a la Seguretat Social, juntament amb la reforma de la negociació col·lectiva que s'està negociant, suposaria una reducció del cost laboral que hauria de traduir-se en una disminució de preus i, de retruc, en un impuls de les exportacions de les empreses.

El segon informe que el CAREC ha fet arribar al Govern analitza la dimensió de les empreses de Catalunya i identifica les principals "rigideses" i "obstacles" a què han de fer front. La diagnosi de l'informe sobre la situació empresarial a Catalunya constata que la dimensió mitjana de l'empresa catalana és inferior a la d'altres països amb un grau de desenvolupament similar. És a dir, remarca la importància de les petites i mitjanes empreses. Per evitar l'estancament de les empreses en formats de petita dimensió, l'informe recomana potenciar aquest sector tot i assenyalar que qualsevol decisió de discriminació positiva en relació amb les pimes ha de ser temporal. La principal proposta del CAREC per superar les barreres que limiten el creixement de les empreses és eliminar que l'impost de societats "salti" del 25% al 30% quan una empresa passa de pime a gran empresa.

El CAREC ha estat treballant en aquests dos informes des del setembre i ara correspon al Govern decidir si aprofundeix en les diferents propostes i si s'aplica en actuacions concretes.

stats