Economia 15/01/2019

L'IPC a Catalunya va tancar el 2018 en un 1,4%

Els preus a Espanya es van moderar fins a un 1,2% pel cost més baix dels carburants

Ara
1 min

BarcelonaL'índex de preus al consum (IPC) a Catalunya va tancar el 2018 en un 1,4%, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A Espanya l'IPC al tancament de l'any es va situar dues dècimes per sota, en un 1,2%.

Al desembre l'IPC de Catalunya es va moderar i va baixar cinc dècimes respecte al mes de novembre, quan la taxa interanual es va situar en un 1,9%. Al conjunt de l'Estat els preus també es van moderar al desembre amb un descens també de cinc dècimes respecte a l'1,7% del mes de novembre.

L'INE atribueix la moderació dels preus al mes de desembre a la baixada del cost dels carburants i del gasoil per a la calefacció, i a la moderació dels preus de l'allotjament.

L'augment anual més elevat dels preus a Catalunya el van registrar els serveis postals, amb un 12,2%, seguit de l'electricitat, gas i altres combustibles, amb un increment del 5,6%. Altres augments importants es van registrar en la telefonia, amb un 3,9%; les begudes alcohòliques, amb un 3,5%; els serveis d'allotjament, amb un 2,9%; les assegurances, amb un 2,7%; i el parament de la llar, amb un 2,4%.

En canvi, els principals descensos a Catalunya durant el 2018 es van produir en els equips de telefonia (-16,5%); els equips audiovisuals, de fotografia i procés de la informació (-4,2%); els grans béns duradors per a l'oci i la cultura (-1,8%); i els tèxtil de la llar (-1%).

stats