Economia 14/08/2019

José G. Montalvo: “La recessió serà estranya perquè és buscada, l’ha creada Trump”

Catedràtic d’economia aplicada a la Universitat Pompeu Fabra

Albert Martín
2 min
García Montalvo creu que d'aquí 5 o 10 anys es doblaran els pisos llogats.

BarcelonaCom de preocupants són les dades que han aparegut?

El camí de la desacceleració fa molt de temps que s’està construint, els indicadors manufacturers ho indiquen. La sorpresa va ser que al primer trimestre hi va haver bones dades de PIB; ara hem vist que eren un miratge. A finals del 2018 tot apuntava a una desacceleració i els canvis de cicle són molt difícils de revertir.

Anem cap a una recessió?

Sí. I amb la recessió ve el pànic. Ara ens adonem que les pujades del 20% de la borsa dels Estats Units i del 12% de les europees han desaparegut, i que la caiguda continua.

Com de dura serà?

És molt difícil de dir. Quan l’economia funciona amb normalitat ja és difícil; amb tipus negatius del deute, la situació és molt estranya. Cal dir que fins a cert punt és normal que hi hagi una recessió perquè l’economia dels Estats Units portava més anys que mai en creixement, i l’espanyola feia gairebé cinc anys que estava en augment i ja és un cicle d’expansió normal.

Quina és la principal causa de la contracció econòmica?

Bé, aquesta recessió tindrà un element estrany, que és una recessió buscada, provocada, l’ha creat Trump. L’economia no estava malament fins que ell va iniciar la guerra comercial i va desencadenar la guerra de divises i distorsions als mercats comercials i financers. Trump no sap res d’economia.

En traurà res de bo per als EUA?

No. Tindrà efectes molt negatius també a casa seva.

stats