Economia 22/08/2015

El banc JP Morgan preveu una Catalunya més autònoma però no independent

L'entitat financera descarta que Junts pel Sí obtingui la majoria i diu que així es debilitarà el procés sobiranista, al qual no veu cap futur

Europa Press
2 min
El president Artur Mas, aquest dilluns a la sessió d'obertura de la Conferència Global de la UNESCO / ACN

BarcelonaL'entitat financera JP Morgan descarta l'escenari de la independència a Catalunya. Ha augurat que "fins i tot en l'escenari més dramàtic", seguirà formant part d'Espanya però amb un nou marc que li atorgarà més autonomia política i fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un document sobre les eleccions catalanes del 27-S, ha remarcat que el "procés de reconciliació" requerirà temps i que les relacions entre els governs català i espanyol seguiran tenses un temps abans que el procés agafi un to més constructiu.

La constitució de Junts pel sí, que inclou CDC i ERC, ha convertit les eleccions del proper 27-S en "una espècie de quasi-referèndum", com el fet que la candidatura hagi dit que, si obté la majoria d'escons, buscarà la independència.

JP Morgan ha remarcat que la qüestió és si "les reclamacions dels partits independentistes catalans seran realment seguides per accions de ruptura". Les previsions de l'entitat passen perquè la situació "es normalitzi gradualment" fins i tot en el cas que Junts pel sí aconseguís la majoria absoluta -cosa que veu difícil- en unes eleccions en què considera crucial la participació.

El banc ha citat que "la secessió és il·legal" i cap partit estatal hi donaria suport. Ha confiat, en canvi, en el suport dels ciutadans a la 'tercera via' i a la reforma de la Constitució.

JP Morgan no creu que Junts pel sí arribi als 68 diputats que atorguen la majoria absoluta, però que la podria arribar a tenir al costat de la CUP, encara que sigui una coalició que només estaria a favor, segons el banc, d'una declaració unilateral d'independència.

La previsió de l'entitat és que tant Ciutadans com Podem (dins de Catalunya Sí que es Pot) facin un bon paper electoral el 27-S i erosionin la força de les candidatures independentistes. El document també apunta una pèrdua de suport de CDC que, separada d'Unió, pot traduir-se en una sobreestimació de CDC.

El fet que Junts pel Sí no obtingui majoria absoluta, com preveu JP Morgan, hauria de ser suficient perquè "el procés descarrili". Segons afegeix, però, un govern en minoria, "no tindria la capacitat de seguir endavant" amb el procés.

En un escenari estatal, el banc pronostica menys tensió de Catalunya per no donar rèdit electoral al PP. Ha considerat que el govern de coalició que pot sorgir després de les eleccions generals pot ser una oportunitat per a "suavitzar el to i començar un diàleg més constructiu".

stats