Economia 12/11/2012

L'Eurogrup confirma que la decisió sobre l'ajuda a Grècia es posposa

El president, Jean-Claude Juncker preveu una nova reunió aquesta setmana o la propera per discutir si l'eurozona debloqueja el nou paquet urgent de 31.000 milions

Efe
2 min
Samaras i Juncker, abans de la reunió / EFE

BarcelonaEl president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, ha confirmat que els ministres de Finances de l'eurozona no desbloquejaran l'ajuda urgent de 31.500 milions d'euros a Grècia, i ha avançat que preveu una altra reunió aquesta setmana o la propera per discutir l'assumpte.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El també primer ministre de Luxemburg ha dit que, amb l'aprovació el dimecres per part del Parlament grec de l'ambiciós paquet de reformes i diumenge a la nit, del pressupost per al 2013, Atenes compleix "gairebé integralment" la llista d'exigències dels 16 socis de l'euro.

No obstant això, va assegurar que encara hi ha "qüestions obertes". Juncker es va referir en concret a la sostenibilitat del deute hel·lè, la possible extensió de dos anys per a l'ajust i les necessitats de finançament addicionals que això exigirà.

"Estic a favor" de donar a Atenes dos anys addicionals per aconseguir un superàvit primari -abans del pagament d'interessos- del 4,5% , és a dir una extensió fins a 2016, va dir Juncker.

Quant a una possible quitació del deute hel·lè en el sector públic, defensada pel Fons Monetari Internacional (FMI) però rebutjada per altres països com Alemanya, el polític luxemburguès va assegurar que els ministres debatran aquesta qüestió avui amb la institució monetària internacional amb seu a Washington.

També s'analitzarà si el FMI podria acceptar com a sostenible un nivell de deute grec per sobre del 120 % del PIB grec per 2020.

Amb un deute que aconseguirà el 190% el 2014, segons la Comissió Europea, és pràcticament impossible que Atenes aconsegueixi reduir el seu deute al 120% el 2020, com es va establir al febrer.

Aquesta xifra va ser el nivell màxim que el FMI es va mostrar disposat a acceptar en les últimes negociacions. "Veurem si és la seva última paraula o si també haurem de perllongar una mica més aquest període", va assenyalar Juncker.

stats