TGUE
Economia 27/09/2023

La justícia europea corregeix Brussel·les, dona la raó a Montoro i beneficia l'Íbex

El TGUE dictamina que les deduccions fiscals a multinacionals espanyoles per compra d'empreses estrangeres són legals

2 min
Cristóbal Montoro

Brussel·lesCop dur de la justícia europea a Brussel·les que beneficia algunes de les principals empreses de l'Íbex-35. Aquest dimecres el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha donat la raó a l'exministre d'Hisenda espanyol Cristóbal Montoro i ha anul·lat la decisió de la Comissió Europea de declarar il·legal el règim tributari espanyol aprovat el 2012 que permetia deduccions fiscals a multinacionals per la compra d'empreses estrangeres. "La Comissió Europea va violar els principis de seguretat jurídica i de protecció de la confiança legítimes al retirar aquests drets", conclou el text del tribunal de Luxemburg.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La decisió del TGUE significa que les grans empreses que es van beneficiar de les ajudes que va tirar endavant el govern del Partit Popular no hauran de retornar-les. Algunes de les companyies en qüestió són Iberdrola, Aigües de Barcelona, Telefónica, Ferrovial, Santander o Axa.

La batalla entre la Comissió Europea i el govern espanyol es remunta a l'executiu liderat per José María Aznar, que el 2002 va impulsar aquest règim fiscal per, en teoria, ajudar les empreses espanyoles a créixer i internacionalitzar-se. Concretament, la norma permet a les companyies que comprin participacions superiors al 5% d'empreses estrangeres amortitzar el fons de comerç financer, que és el sobrepreu pagat respecte al valor de mercat, durant 20 anys.

Brussel·les va declarar il·legal aquesta mesura en dues ocasions, el 2009 i el 2011, i va ordenar a Espanya recuperar les ajudes multimilionàries que havia concedit a les multinacionals al considerar que suposaven un avantatge discriminatori per a les empreses espanyoles en detriment de les companyies de la resta d'estats membres. De fet, si les empreses estrangeres compren participacions de companyies espanyoles no s'aplica la mateixa desgravació fiscal. Tot i això, la Comissió Europea va permetre en determinades ocasions que es continués aplicant el règim espanyol pel principi de confiança legítima.

Després de les decisions de Brussel·les, el ministre espanyol Montoro va aplicar una nova interpretació del règim i ho va notificar a l'executiu comunitari. La Comissió Europea, però, va considerar que no canviava la il·legalitat del règim inicial presentat pel govern popular d'Aznar i el 2014 va tornar a declarar-lo il·lícit i va insistir que recuperés les ajudes que havien rebut algunes de les principals empreses de l'Íbex-35.

Va ser aleshores quan l'estat espanyol i diverses empreses afectades van reclamar a la justícia europea que anul·lés la decisió de Brussel·les. Finalment, el TGUE ha donat la raó a Montoro i a les companyies que es beneficien d'aquest règim fiscal. Ara bé, la Comissió Europea encara pot recórrer contra aquesta decisió a la instància més alta de la justícia europea, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

stats